Sitemenu

maandag 27 juni 2022
content-main

215-C Agrarische bedrijfsvoering

Economie vóór fokkerij

Marie-Andrée Roetynck: ‘Extreme bevleesdheid zoeken we niet meer’ - bedrijfsreportage
Met de kampioenstitel van Monarquedochter 5394 stond de familie Roetynck in februari dit jaar in de kijker op het Franse Salon International de l’Agriculture (SIA).

Minder gevoel en meer berekenen

Sperma-onderzoek natuurlijk dekkende stier waardevol
Wie echt wil, kan het rendement op het vleesveebedrijf nog flink verbeteren, zo bleek op de eerste Boerderij Vleesvee Vakdag in Epe.

Geld van de grote massa

Ondernemer Jacob Beeker schakelt consument in voor kalfsvleesproductie
Na vette jaren houden banken steeds meer de hand op de knip. Hoe komt een veehouder in de toekomst aan voldoende financiering?

Dierlijke productie is hard nodig

Dirk Lips: 'We evolueren niet naar meer extensieve, maar juist meer intensieve landbouw' - VeeteeltVlees 10 jaar - 10 jaar portretten
Rundvleesproductie op basis van alleen plantaardige grondstoffen komt onder druk. Kansen zijn er wel voor rundvleesproductie op echte graaslanden of recycling van nevenstromen.

Van 2200 terug naar af

Afmester Luc Mauroy: 'We hebben zelf vragen bij de vraag naar vlees'
Nog even en dan zijn ze allemaal leeg, de stallen van Luc Mauroy uit het Waalse Eghezée. Belgiës grootste afmester zet daarmee een punt achter die carrière.

Succesvol vleesvee houden

Congres legt van riek tot vork zwakke plekken in de vleesveehouderij bloot, maar reikt tegelijkertijd ook handvatten aan om beter te presteren
Twee vleesveecongressen in Vlaanderen bieden een multidisciplinaire aanpak om via een brede bijscholing het uitbaten van een vleesveebedrijf succesvoller te maken.

In denktank van elkaar leren

Via een bedrijfseconomische boekhouding krijgt de veehouder toegang tot een bedrijfsleiderskring - serie Economie [: deel 5]
De bedrijfseconomische boekhouding is op de bedrijven van Patrick Fonteyne en Michiel Deroo belangrijk in het dagelijks management.

Vaste kosten per zoogkoe stijgen

Boekhoudexpert Marc Cools: 'Investeringsdrang bij vleesveehouders is terug van weggeweest' - serie Economie [deel 3]
Door investeringen stijgen de vaste kosten per zoogkoe. De toegerekende afschrijvingen en intresten hebben hun weerslag op het uiteindelijke inkomen uit arbeid.

Variabele kosten per zoogkoe

Dirk Audenaert - 'Een uitgekiend rantsoen verdient meer dan ooit onze aandacht' - serie Economie [deel 2]
Variabele kosten vormen de grootste kostenpost op een gesloten vleesveebedrijf. Uit de omzet en de variabele kosten zijn de kengetallen voersaldo en saldo te berekenen.

Op de limiet

De familie Schuppen flirt met 200 kalvingen en 600 dieren met de grens van het werkbare
Groeien betekent permanent aanpassen. Zowel in het management als op het vlak van de fokkerij.
right