Sitemenu

woensdag 25 november 2020
content-main-left

Nieuws

Het puur synthetisch geproduceerd L-selenomethionine dat nieuw op de markt komt, is in tegenstelling tot anorganisch selenium en geseleniseerde gisten 100 procent beschikbaar voor het dier.

Belangrijke fases in de rundvleesproductie vereisen extra aandacht inzake macro-en micronutriënten. Stressvolle periodes, zoals spenen, het transporteren en het veranderen van omgeving etc. vereisen minerale aanvulling zoals selenium voor de versterking van het immuunsysteem.

Belang selenium voor vleesvee

Selenium heeft een directe invloed op de goede werking van het immuunsysteem. Een tekort aan selenium verzwakt het immuunsysteem en wordt in kalveren geassocieerd met spierdystrofie, doodgeboorten en zwakte, en bij koeien met mastitis, metritis en een opgehouden placenta.

In vleesvee heeft onvoldoende selenium een gevolg voor vleeskwaliteit, vleeskleur, vochtverlies en houdbaarheid

Anorganisch en organisch selenium

Sinds de jaren 70 worden voeders gesupplementeerd met anorganische selenium zoals natriumseleniet en natriumselenaat. Deze vormen van selenium zijn echter slechts voor 10 procent beschikbaar voor het dier.

Begin 2000 werd organisch selenium geïntroduceerd. De eerste generatie aan organische selenium bestond uit geseleniseerde gisten. Gisten zijn in staat anorganisch selenium om te vormen tot organisch selenium en dit in te bouwen in hun eiwitten. Jammer genoeg, door biologische restricties, zijn gisten niet in staat alle selenium op te nemen.

Het nieuwe synthetische L-selenomethionine

L-selenomethionine is de meest belangrijke vorm van selenium aangezien het als methionine bron geïncorporeerd kan worden in dierlijk eiwit en opgeslagen kan worden in het lichaam.

Recent werd een nieuwe vorm van organisch selenium in de markt geïntroduceerd door ORFFA. Deze vorm bevat puur synthetisch geproduceerd L-selenomethionine dat voorkomt als enkelvoudig aminozuur en daardoor 100 % beschikbaar is voor het dier. Alle selenium is hiermee aanwezig in de meest efficiënte vorm.

Absorptie van verschillende bronnen selenium bij herkauwers (bron: ORFFA)
Absorptie van verschillende bronnen selenium bij herkauwers (bron: ORFFA)
right