Sitemenu

woensdag 25 november 2020
content-main-left

Nieuws

Onderzoekers van de universiteit Gent hebben eiwit producerende microben ontdekt. Deze bevatten tot 70 procent meer eiwitten dan sojabonen en fixeren zowel CO2 als atmosferisch stikstof. Dat meldt VILT op haar website.

Onderzoekers van Ugent hebben twee nieuwe microbiële stammen ontdekt die naast CO2 ook atmosferisch stikstof vastleggen en zo het eiwit produceren. ‘De microben hadden na droging van de biomassa een hoog eiwitgehalte (62.0 ± 6.3%) en het juiste aminozuurprofiel’, geeft onderzoekers Xiaona Hu aan op VILT. Omdat ze 70% meer eiwit bevatten kunnen ze mogelijks sojabonen vervangen.

Geen impact op natuur

‘Het is bijzonder waardevol voor het behalen van de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming, zoals is vastgelegd in de Green Deal van de Europese Commissie’,  stelt professor Nico Boon bij VILT.

Het was al bekend dat sommige micro-organismen zeer veel eiwitten produceren die kunnen gebruikt als voer of voeding. Hierbij zijn echter organische koolstof en stikstof uit fossiele grondstoffen nodig als groeimedium. De productie kent zo een stevige CO2-uitstoot. Om die reden richten de onderzoekers hun vizier op een bacterie die hoogwaardig eiwit kan produceren zonder de extra belasting op de natuur.

 

Eiwit geproduceerd door microben zou in de toekomst een onderdeel kunnen zijn van krachtvoer
Eiwit geproduceerd door microben zou in de toekomst een onderdeel kunnen zijn van krachtvoer
right