Sitemenu

maandag 10 augustus 2020
content-main-left

Nieuws

Door de coronacrisis (her)ontdekken de consumenten de aankoop van voedingsproducten rechtstreeks op de hoeve. Sommige bronnen spreken van een verdubbeling van de omzet. Maar zit de verkoopprijs van uw vleespakket juist?

Het technisch-economische bedrijfsnetwerk van de Franse landbouwkamer rekende voor dat de prijs voor een kilo rundvlees van een charolaiskoe in een prijsvenster moet liggen tussen 13 à 15 euro, afhankelijk van de toegerekende vleeswaarde (euro/kg) van de samenstellende delen van het vleespakket.

In die prijs van 13 à 15 euro per kg zit de verkoopwaarde van het afgemeste, levende dier vervat (1800 euro excl. btw), de transport-, slacht- en versnijdingskosten, de kost voor het maken van de vleespakketten, 4 tot 8 uur verkooparbeid, 8 uur administratief werk en een winstmarge voor de veehouder van 300 tot 500 euro per karkas.

Referentiekarkas

Om tot deze conclusie te komen werd uitgegaan van een reforme charolaiskoe die afgemest en levend 770 kg weegt af boerderij. Het karkas weegt 400 kg en levert 280 kg vlees op. Het karkas bevat 145 kg of 52 procent eerste categorie vlees waarvan de toegerekende waarde tussen de 18 en 22 euro per kg bedraagt. Verder is er 65 kg of 23 procent tweede categorie vlees van gemiddeld 7 tot 9 euro per kg en 70 kg of 25 procent derde categorie vlees à 5 tot 7 euro per kg.

Een referentiepakket van 10 kg vlees dat de samenstelling van het karkas respecteert zou derhalve 5,1 kg vlees van eerste categorie (vlees om te grillen of te roosteren) moeten bevatten, zo’n 2,4 kg vlees om te smoren of te braden (tweede categorie vlees) en 2,5 kg kook- of gehaktvlees (derde categorie vlees).

Rosévlees

Het technisch-economische bedrijfsnetwerk van de landbouwkamer maakte diezelfde oefening voor rosékalfsvlees of vlees van een ‘veau sous la mère’ (zoogkalf) van zes maanden oud. Het karkasgewicht bedroeg 150 kg waarvan 110 kg verkoopbaar vlees. Rosévlees zou 16 à 17 euro per kg moeten verkocht worden.

De verkoopprijs zou in een venster van 13 à 15 euro per kg moeten liggen
De verkoopprijs zou in een venster van 13 à 15 euro per kg moeten liggen
right