Sitemenu

zaterdag 4 december 2021
content-main-left

Nieuws

VeeteeltVlees maakte een tweedelige serie en een video over 'low stress stockmanship', ofwel stressvrij omgaan met koeien.

Bij low stress stockmanship gaat het om de communicatie tussen veehouder en koe, waarbij het doel is om bij het omgaan en werken met runderen zo min mogelijk stress voor de dieren te veroorzaken.

In een tweedelige serie laat VeeteeltVlees Ronald Rongen van Low-Stress-Stockmanship Europe aan het woord. Het bedrijf geeft advies en training in het stressarm omgaan met vee.

Aankijken met linkeroog

Rongen deelt in de serie een aantal opvallende inzichten, zoals waarom een koe je altijd eerst met haar linkeroog aankijkt. 'Het linkeroog staat in verbinding met de rechterhersenhelft, net als bij mensen. In die rechterhersenhelft bij rundvee bevindt zich het veiligheidscoördinatiecentrum', legt Rongen uit. Eventueel gevaar wordt hier gesignaleerd en daarop volgt actie.

Video van de praktijk

Om alvast een idee te krijgen over het werken met low stress stockmanship in de praktijk maakte Veeteelt een video op het bedrijf van de familie Leenders in Nederweert. Bekijk de video hier.

Deel 1 van de tweedelige serie is te lezen in het decembernummer van VeeteeltVlees.

Bij low stress stockmanship gaat het om de stressvrije communicatie tussen melkveehouder en koe
Bij low stress stockmanship gaat het om de stressvrije communicatie tussen melkveehouder en koe
right