Sitemenu

zondag 18 april 2021
content-main-left

Nieuws

VRB-stamboek roept op bekkens te meten

13-12-2013  · 2 reacties

Om een mogelijk fokverbod af te wenden stimuleert het Verbeterd Roodbont Stamboek vleesveehouders om alleen nog te fokken met dieren met brede bekkens.

Om te identificeren welke stieren en koeien geschikt zijn in een dergelijk fokprogramma is het belangrijk om de bekkens inwendig te laten meten. Hiertoe riep het stamboekbestuur gisteravond op tijdens een extra ledenvergadering, waarin ze het plan van aanpak om een fokverbod te voorkomen, toelichtte.

Meten en draagvlak

‘Om ons mooie ras te kunnen behouden, moeten we een fokverbod afwenden. Dat kan alleen door het aandeel natuurlijke geboortes te verhogen’, legt stamboek-voorzitter Johan van de Ven uit. ‘We moeten in januari 2014 aan de staatssecretaris laten zien hoe we dat gaan doen. Vervolgens komt er in 2018 een evaluatiemoment. We kunnen niet beloven dat we op dat moment al een sterke verhoging van het aantal natuurlijke geboortes hebben, maar we kunnen wel laten zien dat we er als vereniging serieus mee bezig zijn. We moeten aantonen dat we de meest geschikte dieren selecteren om mee verder te fokken. En daarvoor is het belangrijk dat we bekkens gaan meten. Daarnaast is het belangrijk om draagvlak te creëren bij fokkers, maar ook bij dierenartsen.’

Het meten van bekkens is belangrijk om het aandeel natuurlijke geboortes te verhogen bij dikbilrassen
Het meten van bekkens is belangrijk om het aandeel natuurlijke geboortes te verhogen bij dikbilrassen

fokverbod

Afwenden fokverbod wordt in de eerste plaats realiteit door niet troeven uit handen te geven (aanbieden middel aan de politiek, waardoor deze niets anders kan dan het middel respecteren en gebruiken). Liever strijdend ten onder dan eigen graf graven... Dank aan de betreffende stamboeken!!!

viva Belgique!

VIVI BELGIQUE!!!
right