Sitemenu

zaterdag 6 juni 2020
content-main-left

Nieuws

Uit Europese statistieken blijkt dat in de EU-15 werd vorig jaar 7,3 miljoen ton rundvlees geproduceerd, zo meldt Vilt. Op tien jaar tijd is het tonnage met 7 en het aantal slachtingen met 13 procent gedaald.
Sinds 2003 is de Europese Unie netto-invoerder van rundvlees. In 2008 bedroeg de zelfvoorzieningsgraad 97,5 procent. Vorig jaar exporteerde de EU ruim 285.000 ton rundvlees, een daling met 18,5 procent in vergelijking met 2005. Ongeveer een derde van de Europese uitvoer is bestemd voor de Russische markt.
De invoer was vorig jaar goed voor zo'n 390.000 ton. De toevoer van het Braziliaanse rundvlees viel vorig jaar sterk terug door een embargo dat werd ingesteld als gevolg van een gebrekkige traceerbaarheid. Toch was Brazilië vorig jaar samen met Argentinië en Uruguay nog altijd goed voor in totaal tachtig procent van het geïmporteerde volume rundvlees.
De Europese Commissie verwacht dat de rundvleesproductie de komende jaren verder zal dalen in de EU, ook al zijn de zoogkoeienpremies in de meeste lidstaten ontkoppeld. De import zou toenemen met een kwart ten opzichte van het volume in 2008.

right