Sitemenu

donderdag 6 augustus 2020
content-main-left

Nieuws

De Britse rundvleesproductie en mogelijk ook de melkproductie dreigen te moeten inkrimpen door runder-tbc en het massale afschieten van kalveren. Dat schrijft het Agrarisch Dagblad.
Bijna tien procent van de Britse rundveebedrijven, ofwel 8.300 op een totaal van 86.000 bij het veterinaire netwerk geregistreerde bedrijven, staat onder overheidstoezicht vanwege besmetting met runder-tbc. Deze bedrijven kunnen alleen maar vee afvoeren voor de slacht, niet voor het leven. De enige uitzondering op deze regel geldt voor een klein aantal kalveren, dat via een gespecialiseerde markt mag worden verkocht naar rundvleesbedrijven die onder streng toezicht staan.
Uit de statistieken blijkt daarnaast dat in de vijf maanden tussen juni en oktober 2008 zo’n 56.000 kalveren van stamboekdieren ontbreken. Deze dieren zijn volgens de directeur van de National Beef Association (NBA), Kim Haywood, doodgeschoten of anderszins om het leven gebracht. Veehouders willen hiermee voorkomen dat ze dieren moeten grootbrengen waarvoor geen afzet is. In dezelfde periode in 2007 werden ook al grote aantallen kalveren afgemaakt, maar in 2008 zijn het er nog eens 11.000 meer. De NBA meent dat de melkveehouders te extreem reageren op de combinatie van strenge tbc-regels en moeizame afzet. Zo’n 70.000 kalveren hadden gebruikt kunnen worden voor de vleesproductie, meent Haywood.
Ondertussen grijpt de runder-tbc steeds sneller om zich heen. Naar verwachting stijgt het aantal besmette bedrijven in 2009 met twintig procent.

right