Sitemenu

zondag 7 juni 2020
content-main-left

Nieuws

De tweedeling in Nederland door de blauwtong eiste zijn tol in de Piemontese rubrieken op de recente nationale keuring te Marienheem. Het kostte het stamboek 30 van de 70 inzendingen en bovendien een stuk kwaliteit. Bij de afwezigheid van een aantal inzenders weten anderen op zo’n moment te scoren. In dit geval was het Antonie van Gelder uit Hoge Hexel. Bij het vrouwelijke jongvee werd Norma 24 (v. Alfredo), met spieren van voor naar achter, kampioen en uit dezelfde familie won Norma 22 (v. Delpiero) bij de jongere koeien, ook al voorzien van maat en massa. Maar Van Gelder heeft meer sterk fokkende koefamilies in de stal. Elza 7 (v. Cobra) werd met haar fijne bespiering en bijna perfecte staartinplant kampioen bij de oudere koeien, waarbij haar secondante uit dezelfde stal kwam: Trissanne (v. Tyson), die wel meer kilo’s in huis had, maar de laatste luxe snit mistte. Kortom Van Gelder ging naar huis met drie kampioenstitels én haast vanzelfsprekend, ook het kampioenschap bedrijfsgroepen bij de vrouwelijke dieren boven één jaar.
Er waren nog twee veehouders die meerdere kampioenstitels mee naar huis namen. Henk Hengsteboer kreeg twee reservetitels. Natasja 22 (v. Tyson) toonde veel ontwikkeling maar mocht een wat langere bespiering in de broek laten zien. Zijn andere reservekampioen kwam uit de bekende Griota-lijn. Met veel massa en fijnheid liep Griota 17 zich in de kijker en bovendien kon ze qua ontwikkeling eigenlijk gemakkelijk op tegen de (een jaar oudere) kampioen: Rosa (v. Michel S) van Jan Dekker uit Veeningen. Rosa imponeerde vooral door haar lengte in het kruis en fijne en lange bilbespiering. Ook Gerrit Markvoort uit Holten maakte een dubbelslag. Bij de stieren won de opvallend fijne Bilcob (v. Cobra) ondanks zijn overkote achterbenen. Reserve werd de beter stappende en zware Bonita 61 (v. Delano) van Klaas Mulder uit Staphorst. En bij de jonge koeien kreeg Markvoort de reservetitel met de lange Sorpressa 2 (v. Tyson).
De trofee die Markvoort jaarlijks beschikbaar stelt (de koeien dagkampioen) ging echter maar naar één verdienstelijk winnaar: Antonie van Gelder en Elza 7.

right