Sitemenu

maandag 13 juli 2020
content-main-left

Nieuws

Een brede coalitie van politici, academici, consumentenorganisaties en multinationals pleit bij de Europese Commissie voor de verplichte invoer van de nutriscore. 

De nutriscore moet deel uitmaken van de farm-to-fork-strategie van de Europese Commissie. Dat vinden onder andere bedrijven zoals Nestlé, Danone, Ahold Delhaize, Carrefour en andere vergelijkbare organisaties. De organisaties hebben in die zin een brief gestuurd naar Europees commissaris Stella Kyriakides bevoegd voor volksgezondheid. 

Wat is de nutriscore?

De nutriscore is een kleurencode op verpakkingen, die consumenten helpt met het kiezen van een gezond voedingsproduct. De score wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid energie (calorieën), vetten, suiker, zout, eiwitten, vezels en percentage fruit/groenten/peulen en noten per 100 gram. Een groene kleur is gunstig, rood is te mijden in een evenwichtig voedingspatroon.

Het systeem wordt ondersteund door de regeringen in België, Spanje, Duitsland, Nederland, Luxemburg en Zwitserland.

Wat met rood vlees?

Momenteel beveelt Europa het gebruik van de nutricscore aan. Een verplichting zou goed kunnen uitpakken voor rundvlees. Gewoon onbewerkt rood vlees bevat weinig suikers, zout en verzadigd vet en is niet te calorierijk en brengt grote hoeveelheid eiwitten aan.

De nutriscore houdt geen rekening met de milieu-impact of andere effecten van de productie van de voedingsproducten.

Onbewerkt rood rundvlees krijgt een gunstige nutriscore A (foto: Testaankoop.be)
Onbewerkt rood rundvlees krijgt een gunstige nutriscore A (foto: Testaankoop.be)
right