Sitemenu

maandag 13 juli 2020
content-main-left

Nieuws

De Nederlandse Tweede Kamer heeft het handelsverdrag met de Mercosur-landen weggestemd. Dat meldt Nieuwe Oogst.nl

Een meerderheid steunde een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) tegen het akkoord van de Europese Unie met een aantal Latijns-Amerikaanse landen.

Het kabinet moet nu aan de Europese Commissie laten weten dat Nederland de steun voor het Mercosur-verdrag intrekt.

Geen 'level playing field' of gelijk speelveld

Heet hangijzer voor de Tweede Kamer is dat de EU met dit handelsverdrag geen drukmiddel heeft om de Zuid-Amerikaanse landen te dwingen tot duurzame productiemethodes. Daardoor zijn er zorgen over de concurrentiepositie van de Europese boeren en de bescherming van milieu en het regenwoud in Zuid-Amerika. In het verdrag zijn daarover geen afdwingbare afspraken gemaakt. 

Ook Ceta nog niet rond

Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer stemde begin dit jaar nog in met het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Dat ligt nu in de Eerste Kamer. Het wordt voor handelsminister Sigrid Kaag heel moeilijk om daar een meerderheid achter het verdrag te krijgen.

Een meerderheid steunde een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) tegen het akkoord met een aantal Latijns-Amerikaanse landen.
Een meerderheid steunde een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) tegen het akkoord met een aantal Latijns-Amerikaanse landen.
right