Sitemenu

woensdag 25 mei 2022
content-main-left

Nieuws

De prijzen in de Belgische supermarkten liggen de eerste weken van dit jaar al 3 tot 5 procent hoger in vergelijking met het begin van de pandemie. 

Dat meldt Vilt op basis van cijfers van prijzenanalist Daltix.

In 2021 lagen de winkelprijzen lange tijd op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, maar intussen heeft de inflatie ook de supermarkten bereikt.

De grootste prijsstijgingen deden zich voor bij de hypermarkten van Carrefour, daar zijn de prijzen gemiddeld met 4,4 procent omhoog gegaan tegenover het begin van de pandemie. Bij Delhaize gaat het om een prijsstijging van 3,1 procent en bij Aldi gingen de prijzen met 2,3 procent de hoogte in. Van Lidl zijn geen prijzen beschikbaar.

Energie, transport en grondstoffen duurder

De prijsstijgingen zijn echter nog niet in alle supermarktketens voelbaar: Albert Heijn en Colruyt houden hun prijzen voorlopig ongewijzigd.

De prijsstijgingen zijn ingegeven door de stijgende kosten voor energie, transport en grondstoffen, zowel voor de supermarktketens zelf als voor hun leveranciers. Al zijn er op dit moment nog stevige onderhandelingen aan de gang tussen beide partijen.

De inflatie heeft ook de supermarkten bereikt
De inflatie heeft ook de supermarkten bereikt
right