Sitemenu

woensdag 19 januari 2022
content-main-left

Nieuws

Boeren en boerinnen van Boerenbond, Groene Kring en Ferm zorgden gisteren met hun tractoren voor langzaamaan tot stilstand verkeer in vijf Vlaamse steden om alzo uiting te geven aan hun woede. 

Volgens Boerenbond namen naar schatting zo'n 4000 tractoren deel aan de actie. Aanleiding voor het protest is het uitblijven van een definitief stikstofplan (PAS) dat werkbaar is voor de landbouwbedrijven. De consequentie is dat er geen vergunningen voor de uitbreiding van landbouwactiviteiten worden toegekend. Ook het verlengen, vernieuwen van aflopende milieuvergunningen staat on hold.

Bloedbad voor veehouders

Vorige maand lekte uit dat een scenario op tafel ligt waarbij varkens- en kippenhouders tegen 2030 hun stikstofuitstoot met 60% zouden moeten terugschroeven en rundveehouders met 15 tot 20%. Deze emissiereductie komt voor de boeren bovenop een al eerder vastgelegde reductie van 10 procent in het Luchtbeleidsplan. 

Dit scenario is voor de Vlaamse veehouders niet werkbaar en zal bovendien zorgen voor een bloedbad. Boerenbond, Groene Kring en Ferm eisen garanties voor de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw en vragen aan de politici om boerend Vlaanderen niet te laten stikken.

In een interview op de nieuwssite VILT spreken afgevaardigden van de Belgian Feed Association (BFA), de Belgische Confederatie voor de Zuivel (BCZ) en de federatie van het Belgische Vlees (Febev) hun steun uit voor het protest.

Bekijk het kort filmpje

Zo’n 400 tractoren zorgden voor ernstige verkeershinder rond Tienen (Vlaams-Brabant).
Zo’n 400 tractoren zorgden voor ernstige verkeershinder rond Tienen (Vlaams-Brabant).
right