Sitemenu

dinsdag 27 oktober 2020
content-main-left

Nieuws

De omzet van biologisch vlees en vleeswaren in supermarkten is in Nederland in 2019 met 6,1 procent gestegen naar 151,1 miljoen euro. Dit komt naar voren uit het jaarlijkse trendrapport van brancheorganisatie Bionext dat deze week is aangeboden aan minister Schouten.

In deze cijfers is de omzet van de discounters Aldi en Lidl, die relatief veel biologische producten verkopen, niet meegenomen. In totaal is 3,67 procent van alle verkochte vlees en vleeswaren in de supermarkt biologisch. Ook de afzet van vlees door biologische speciaalzaken steeg: van 42,9 naar 43,2 miljoen euro.

Achter bij ambities EU

Volgens Bionext blijft de ontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland ver achter bij de Europese ambitie. In de dit jaar gepresenteerde 'boer tot bord'-strategie wordt een aandeel van 25 procent in 2030 als doelstelling genoemd.

Tienpuntenplan

Tegelijk met het trendrapport presenteert Bionext vandaag een 10-puntenplan om de ontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland te stimuleren via een evenwichtige groei van vraag en aanbod. Punten in dit plan zijn bijvoorbeeld afschaffing van de btw op biologisch voedsel om de afzet te stimuleren en onderzoek naar de mogelijkheden om de financiële risico's voor ondernemers in de omschakelperiode te verkleinen.

Het volledige trendrapport 2019 van Bionext is hier te downloaden.

 

Omzet biologisch vlees in Nederland stijgt met 6 procent
right