Sitemenu

donderdag 16 juli 2020
content-main-left

Nieuws

Drie organisaties voor biologische landbouw hebben op de landbouwbeurs van Libramont een nieuw label gepresenteerd voor Belgische bioproducten: ‘Biogarantie Made in Belgium’. Dit nieuwe label gaat bestaan naast het traditionele Belgische Biogarantielabel.

Aan het traditionele Belgische Biogarantielabel dat de huidige Europese regels omvat, worden drie criteria toegevoegd in het nieuwe label: het lokale karakter, de traceerbaarheid en een prijs die de moeite loont voor de producent.

Meer dan ecologie

Begin dit jaar lichtte BioForum-voorzitter Kurt Sannen op VILT.be het initiatief reeds toe: “Met het nieuwe label kiest de biosector de weg vooruit. Het is een stap vooruit in het omarmen van andere waarden dan alleen deze die in het Europese biolabel vervat zijn. De internationale biologische beweging associeert zich immers met vier waarden: health, ecology, fairness en care.”

Faire prijzen

Een voedingsmiddel dat het ‘Biogarantie Made in Belgium’-logo zal dragen, is geproduceerd in eigen land en ook het primaire ingrediënt moet hier geteeld of gekweekt zijn. Naar het voorbeeld van de kostprijsberekeningen in de biologische melkveehouderij zal Bioforum vzw een systeem ontwikkelen om de producenten een kostendekkende en faire prijs te garanderen. Als waarborg voor het label geldt de controle door een onafhankelijke certificeringsinstelling.

Nieuw label ‘Biogarantie Made in Belgium’
right