Sitemenu

vrijdag 10 juli 2020
content-main-left

Nieuws

Deense onderzoekers zijn erin geslaagd om graseiwitten af te zonderen, zodat die ook kunnen worden ingepast  in humane voedingsproducten. Dat meldt Foodnavigator.com.

Gras bevat van nature een hoog percentage vezels, waardoor enkel herkauwers in staat zijn om gras te verteren en de hoogwaardige eiwitten in het gras te benutten. 

Poeder van eiwitten

Aan het nationaal voedingsinstituut in Denemarken hebben onderzoekers een methode ontwikkeld om het gras uit te splitsen in enerzijds een droge stof met een hoog gehalte aan vezels en anderzijds een vloeistof met daarin de hoogwaardige graseiwitten. Via een extractiemethode worden de graseiwitten geëxtraheerd uit de vloeistof, zodat er enkel een poeder overblijft van hoogwaardige eiwitten.

Novel Food

Deze eiwitten bevatten hetzelfde aminozuurpatroon als bijvoorbeeld soja of eieren. ‘Maar de productie ervan is milieuvriendelijker dan van soja of eieren, omdat er minder externe input nodig is,’ zo luidt het bij de onderzoekers. ‘Het groeit gewoon onder onze voeten.’

De wetenschappers gaan nu na hoe zij de bittere smaak en de groene kleur van het poeder kunnen neutraliseren. Het poeder kan dan verwerkt worden in nieuwe voedingsproducten voor humane consumptie.

Onderzoekers zijn erin geslaagd om graseiwitten direct beschikbaar te maken voor humane consumptie
Onderzoekers zijn erin geslaagd om graseiwitten direct beschikbaar te maken voor humane consumptie
right