Sitemenu

donderdag 20 januari 2022
content-main-left

Nieuws

Voor het eerst is in kaart gebracht hoeveel antibiotica er wereldwijd in de dierhouderij omgaat. De data voorspellen een toename van het wereldwijde antibioticagebruik tot 2030 met 67 procent. 

Dat meldt Foodlog.nl op haar website. Om tot deze voorspelling te komen brachten Amerikaanse onderzoekers gegevens over het antibioticagebruik in de veehouderij uit 228 landen in kaart en gingen aan het rekenen.

Groeiende middenklasse

In landen met een groeiende middenklasse neemt de vleesconsumptie van kip, varken en rund toe. Om aan die groeiende vraag te voldoen, schakelt de vleessector van extensieve veehouderij over op grootschalige intensieve productieboerderijen, waar het gebruik van antibiotica dagelijkse routine is. Dat betekent dat het antibioticagebruik in de wereld tot 2030 met 67 procent gaat toenemen. Een derde van deze groei is op rekening van de veranderende productiewijze te schrijven.
Voor landen met middeninkomens en een snel groeiende middenklasse, zoals Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, zal het antibioticagebruik zelfs verdubbelen.

In totaal zal er in 2030 naar schatting 105.596 ton antibiotica omgaan in de dierhouderij. In 2010 was dit 63.151 ton.

Toename vleesconsumptie aan de basis van verdubbeling gebruik antibiotica in de dierhouderij
Toename vleesconsumptie aan de basis van verdubbeling gebruik antibiotica in de dierhouderij
right