Sitemenu

woensdag 25 november 2020
content-main-left

Nieuws

Koeienbril helpt mens te kijken als koe

02-05-2019  · 2 reacties

Medewerkers van het landbouwopleidingscentrum in het Duitse Echem hebben een virtual-reality-bril ontwikkeld die mensen de wereld kan laten beleven zoals een koe dat doet. 

Het gezichtsvermogen van koeien verschilt sterk van dat van mensen. Zo zien de dieren ongeveer 30 procent van wat wij zien. Dit komt onder andere omdat hun gezichtsveld beperkt is tot 330 graden en het beeld aan de randen hiervan onscherp is.

Oriëntatie langzamer

Daarnaast nemen koeien verschillen tussen licht en donker extremer waar en hun ogen hebben langer tijd nodig om te wennen aan sterker of zwakker licht. Dit alles zorgt ervoor dat de dieren meer tijd nodig hebben om zich te oriënteren. Daardoor ervaren ze veranderingen in hun omgeving eerder als stressvol. Hier komt bij dat koeien ook anders horen. Waar mensen frequenties tot ongeveer 15.000 hertz kunnen waarnemen, loopt het gehoorbereik voor koeien op tot wel 36.000 hertz.

Minder stress door begrip

Door met de speciale bril op door de stal te lopen, kunnen mensen leren hoe koeien hun omgeving beleven. De ontwikkelaars van de koeienbril hopen dat veehouders het gedrag van hun dieren daardoor beter leren begrijpen en hun omgang met de dieren hierop aanpassen. Daarnaast kan deze ervaring worden gebruikt om maatregelen te nemen die stress voor de dieren vermindert.

De Duitse omroep NDR maakte een filmpje waarin de koeienbril wordt gedemonstreerd. Klik hier om dit filmpje te bekijken.

Met de speciale bril beleven mensen de wereld zoals een koe dat doet (foto: NDR)
Met de speciale bril beleven mensen de wereld zoals een koe dat doet (foto: NDR)
right