Sitemenu

zaterdag 4 december 2021
content-main-left

Nieuws

Jonas Vandicke analyseerde voor zijn doctoraatsstudie aan de landbouwfaculteit van de universiteit van Gent, drie jaar lang stalen van vers geoogste maïsvelden in Vlaanderen. 

De doctoraatsstudent kwam daarbij tot een eerste, opvallende vaststelling: op alle onderzochte maïsvelden zijn schimmels die mycotoxines produceren, terug te vinden.

Mycotoxinen zijn een verzamelnaam van toxische stoffen die schimmels aanmaken en die koeien ziek kunnen maken. De symptomen voor koeien zijn maagproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, leverkanker, enz.

Zuiderse schimmels door klimaatopwarming

Een tweede vaststelling die Jonas Vandicke deed was dat één specifieke familie in het oog sprong, de fumonisines. Deze mycotoxinesoort komt in normale tijden vooral voor in het warme, mediterrane klimaat van Zuid-Europa en niet in het koude en regenachtige Vlaanderen.

Opvallend was dat die schimmel in het eerste onderzoeksjaar 2016 nog nauwelijks opdook in Vlaamse maïsvelden, maar daar kwam verandering in na de zeer warme en droge zomer van 2018. Het ging om een stijging van 2,5 procent van de stalen met fumonisines in 2016 naar 61 procent in 2018.

‘Dit resultaat is een jammerlijke bevestiging van wat iedereen al een tijdje beseft,' concludeert Vandicke, 'door klimaatverandering migreren allerlei exotische dieren, planten en insecten steeds meer naar het noorden, waar ze bestaande populaties kunnen onderdrukken en nieuwe ziektes en andere ongewenste bijwerkingen kunnen meenemen. Migrerende schimmels horen nu ook in dat lijstje’.

In Vlaanderen steeg de aanwezigheid van Zuiderse schimmels die gifstoffen produceren, exponentieel
In Vlaanderen steeg de aanwezigheid van Zuiderse schimmels die gifstoffen produceren, exponentieel
right