Sitemenu

zondag 19 september 2021
content-main-left

Nieuws

Eén van die vragen die bij veel veehouders en dierenartsen leeft, is waarom Mycoplasma bovis (M. bovis) op het ene bedrijf een echte ravage veroorzaakt, terwijl op andere bedrijven de bacterie lijkt te circuleren zonder al te veel erg. Met een nieuw onderzoeksproject willen Veepeiler Rund, GPS en de Universiteit Luik samen met de rundveehouders en hun dierenartsen een antwoord bieden op deze vraag.

Veepeiler Rund en Gestion Prévention Santé (GPS) gaan bij dit project op zoek naar een verklaring waarom bepaalde bedrijven veel meer problemen hebben bij aanwezigheid van M. bovis dan andere. Hierbij wordt gekeken naar de impact van M. bovis op het vlak van ziekte, maar ook naar de economische gevolgen ervan. 

Aanmelden via enquête

Binnen dit project is men daarom op zoek naar bedrijven die willen deelnemen - zowel bedrijven die problemen hebben met M. bovis als bedrijven zonder problematiek. Kandidaat-bedrijven kunnen tot 15 oktober 2021 de enquête invullen. Uit de bedrijven die de enquête volledig hebben ingevuld, zal een selectie gemaakt worden. Op de geselecteerde bedrijven zullen dan onder meer bij verschillende leeftijdsgroepen worden monsters (neusswabs – longspoelsels – serum) genomen.

Diverse symptoom- en schadebeeld

Veepeiler Rund en GPS hebben eerder al aangetoond dat minstens 25% van alle rundveebedrijven de voorbije jaren te maken kreeg met een Mycoplasma-infectie. Bij kalveren is dat vaak de kiem van een longontsteking, vaak samen met oor- en gewrichtsontstekingen. Bij volwassen dieren leidt het dan weer tot een uierontsteking en bij vleesvee ook complicaties geven na de keizersnede. 

 

 

Het nieuwe onderzoeksproject wil nagaan waarom M. bovis op het ene bedrijf veel schade aanricht en op een ander minder
Het nieuwe onderzoeksproject wil nagaan waarom M. bovis op het ene bedrijf veel schade aanricht en op een ander minder
right