Sitemenu

maandag 17 mei 2021
content-main-left

Nieuws

In de biotechnologie is een nieuwe, revolutionaire techniek ontwikkeld die het dna ongemoeid laat maar de expressie van de genen aan of uitzet. 

Dat meldt De Standaard. Iets aan het dna veranderen, was tot voor kort onbegonnen werk. Sinds 2015 maakt de CRISPR-cas9 techniek het mogelijk om dna van cellen zeer gericht te veranderen.  Bij die techniek wordt er geknipt in de dna-strengen en dat leidt tot blijvende veranderingen van het genetisch materiaal in de cel.

Er is nu een nieuwe techniek ontwikkeld in de Verenigde Staten die het dna ongemoeid laat maar de expressie van de genen aan of uitzet. De techniek wordt CRISPRoff genoemd. 

Epigenetische schakelaar

‘Het grote nieuws is dat we nu een eenvoudig instrument hebben dat de grote meerderheid van de genen kan stilleggen,’ zegt Jonathan Weissman. Weissman is biologieprofessor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en een van de auteurs van de studie over de nieuwe gentechnologie. ‘We kunnen dit doen voor meerdere genen tegelijkertijd zonder enige schade aan het dna, met een grote mate van homogeniteit en op een manier die teruggedraaid kan worden. Het is een fantastisch instrument om de expressie van genen of epigenetische erfelijkheid te controleren.’  

Wat zegt Europa?

In de Verenigde Staten doet de overheid niet moeilijk over de CRISPR-cas9 techniek. Het knippen en plakken in het dna van cellen en organismen is in Europa wel wettelijk verboden. Het Europese Hof oordeelde dat moderne biotechnologische technieken zoals CRISPR-Cas geen uitzondering op de huidige gmo-wetgeving vormen.

Of CRISPRoff wel dan niet in Europa zal worden toegelaten is voorlopig nog niet duidelijk.

Dna streng (foto Wikimedia Commons)
Dna streng (foto Wikimedia Commons)
right