Sitemenu

zondag 19 september 2021
content-main-left

Nieuws

Weinig wachtstieren in het Belgisch witblauw ras maken na de recente fokwaardeschatting door het stamboek te Ciney hun opwachting in de toprankings. Futé van ki BBG blijft de koppositie bezetten op verschillende fronten. 

Zo blijft Futé (v. Grommit Hof ter Zilverberg) met een exceptionele combi-index van 138 punten de onbetwiste leider in de ranking gewicht-conformatie van de stieren ingezet na 2016.

Drie binnenkomers

Ook in de ranking voor karkasgewicht blijft Futé met een fokwaarde van 120 punten stevig op de eerste plaats. Geen enkele stier die in de laatste 5 jaren werd ingezet, bedreigt momenteel zijn koppositie.

Plek 5, 8 en 10 in de topranking karkasgewicht stieren worden bezet door drie nieuwkomers: Seducteur des Croix Madame (v. Occident de Neuf Cour, ki BBG) met een index van 115 punten, Vigneron de la Chevratte (v. Magloire de Fontena, ki BBG) met 109 punten en Veli du Blofagnu (v. Niveau de la Claie, ki GAB) met 109 punten.

Geen twee zonder drie

Futé bekleedt met een fokwaarde voor totaal exterieur van 130 punten eveneens de koppositie in de ranking exterieurtoppers. Hij wordt op dit front wel op de hielen gezeten door Bavard du Château Fallois (v. Hazard van de Pannemeers) van ki BBG. Bavard neemt de tweede plek in met 126 fokwaardepunten.

De fokwaarde van Bavard is evenwel opgebouwd uit dna-informatie (genomische fokwaarde). Bavard geeft bij geboorte zware kalveren (136 punten) maar wel heel bespierde kalveren (127 punten). De stier heeft nog geen fokwaarden productie op 14 maanden. 

Oulare van de Hondelee

Voor conformatie bij geboorte blijft Brillant de Roupage (v. Sheriff de Centfontaine) van Génétique Avenir Belgimex (GAB) de rangschikking aanvoeren met een torenhoge fokwaarde van 146 punten en dit in combinatie met lichte kalveren (fokwaarde geboortegewicht 90).

Nieuwkomer op plek 19 in de topranking is de Vlaamse stier Oulare van de Hondelee (v. Magloire de Fontena). De stier die gefokt werd door Luc van Ceulebroeck uit Zwijnaarde en bij ki BBG gestald staat, laat een mooie fokwaarde voor conformatie bij geboorte optekenen van 111 punten met een fokwaarde geboortegewicht van 96 punten.

Oulare van de Hondenlee is één van de weinig stieren ingezet vanaf 2016 met gunstige fokwaarden bij geboorte
Oulare van de Hondenlee is één van de weinig stieren ingezet vanaf 2016 met gunstige fokwaarden bij geboorte
right