Sitemenu

zaterdag 26 september 2020
content-main-left

Nieuws

De zwarte Karaat van Terbeck voegde andermaal een kampioenstitel toe aan haar rijke palmares, ditmaal won ze het kampioenschap bij de Belgisch witblauwe koeien op de Agribex in Brussel. Ook voor Paul Verpoorten uit het Limburgse Koersel was er succes. Zijn Le Secret Mademoiselle en haar kalf Ovita wonnen de titel bij de zoogstellen.

Vier jaar na haar moeder Hartje voegt ook dochter Karaat van Terbeck (v. Fiacre) een Brusselse nationale titel toe aan het keuringspalmares van de familie Roggen-Schotsmans uit Kersbeek.

Een unieke topkoe

De zwarte Hagelandse parel stond er vier maanden na haar succes in Libramont opnieuw in topconditie bij. Haar concurrente van toen was ook in Brussel dezelfde koe, Finalité de Fontena (v. Sheriff) van de families Renard en Ramelot uit Maffe. Het werd uiteindelijk een spannende strijd tussen beide koeien. Finalité showde een pure en indrukwekkende vleesexpressie in de achterhand, maar had door haar enorme conditie ook wat moeilijkheden in de beweging. Karaat showde zich meer compleet, ook indrukwekkend in de achterhand en een betere ontwikkeling naar voren. Ook de kilo’s vallen in het voordeel van deze laatste.

De vijftalige jury in het kampioenschap wikte en woog en koos uiteindelijk met drie stemmen tegen twee in het voordeel van Karaat. Daarmee brengt de vier-en-een-halfjaar oude Karaat zich in een unieke positie, ze heeft immers een rijk palmares met vijf kampioenstitels op drie verschillende grote keuringen: Libramont in 2017, 2018 en 2019, Gent in 2017 en Brussel in 2019. Geen witblauwe ging haar voor.

Winst voor Verpoorten

Naast Karaat wist nog een andere telg uit de stal van Roggen-Schotsmans zich op de eerste plaats te zetten. Napoli van Terbeck, ook in Libramont al goed voor reekswinst, toonde zich ook in Brussel een correcte, fijne vaars met een pure bespiering.

Voor de derde Vlaamse rubriekswinst zorgde de witte Idéfixdochter van Paul Verpoorten uit Koersel. Le Secret Mademoiselle had in haar rubriek veel concurrentie aan een Vlaamse vaars, Musical van de Kerkenhofstede van Paul Gillis uit Watervliet. Deze laatste toonde meer maat, massa en conditie dan haar concurrente. Mademoiselle stond er in vrij magere conditie bij, maar showde desondanks veel bespiering en vleeskwaliteit.

Het was uiteindelijk na tussenkomst van een derde jurylid dat de beslissing op Mademoiselle viel. Deze laatste won in de namiddag met haar blauwe vaarskalf Ovita (v. Vidal) de rubriek zoogstellen. In het kampioenschap kreeg deze Limburgse combinatie vier stemmen van de vijf juryleden en kreeg zij de Belgische driekleur om haar midden.

Tweede titel voor Intacte

Fijn, breed, een goeie rugbespiering, voldoende maat en ontwikkeling. Zo omschreef de jury de kwaliteiten van Intacte du Pouhon van de families George en Warnant uit Clavier. Na haar titel als kampioene bij de oudere vaarzen in Libramont was ook in Brussel de hoogste podiumplaats gereserveerd voor deze Grommitdochter. Net als vier maanden geleden was ook nu de voltallige jury overtuigd van haar kwaliteiten.
Meer strijd was er in het kampioenschap bij de stieren. Daar was het een tweestrijd tussen de twee oudere stieren in het kampioenschap. Twee stemmen van de jury waren voor John du Bas Sart (v. Or) van Adelson Luts uit Flavion. Deze zwarte Orzoon is een fijne, mooi ontwikkelde stier, maar mist wat power als oudere stier. Hij toont wat vrouwelijk.

De uiteindelijke winst – drie voorkeurstemmen – was uiteindelijk voor Cardinal de Centfontaine van Guy Perin en Benoit Mahoux uit Grandhan. Cardinal, een zoon van Jet-Set, toonde meer vleesmassa en diepte in de voorhand.

Alle kampioenen van Agribex 2019 in beeld.

Karaat van Terbeck, Belgisch mooiste witblauwe koe
Karaat van Terbeck, Belgisch mooiste witblauwe koe
right