Sitemenu

woensdag 8 juli 2020
content-main-left

Nieuws

De inteeltgraad in het blonde d’Aquitaine ras zit ruim onder de 2 procent. Dat meldt het Franse blonde d’Aquitaine stamboek. 

De genetische diversiteit: het is een onderwerp dat in vele rassen ter discussie staat en iedereen heeft er zo zijn mening over, meestal in relatie tot de pedigree-opbouw van de ki-stieren. Het Franse Idele – het vroegere Institut de l’ Elevage – onderzocht de situatie in het blonde ‘Aquitaine ras. 

10 belangrijke stieren

In het blonde d’Aquitaine ras bedraagt het generatie-interval koe-koe gemiddeld 6.1 jaar. De natuurlijke dekkingen vertegenwoordigen 80 procent van alle dekkingen.

In de vrouwelijke populatie zijn er 10 belangrijke stieren die een stevige bijdrage gegeven hebben aan de genetische vooruitgang: Furet,Baricaut, Nestor, Leo, Hutin, Van, Ramo, Oulou, Cresson, Hibernatus..

Logischerwijze treft men in hun pedigree de ki-stieren aan die ten tijde van hun inzet de grootste impact hebben geleverd: Furet en Baricaut die 50 jaar geleden geboren werden en de meer recentere stieren Leo en Oulou, die verwant zijn aan de twee voorgenoemden. 

Inteeltgraad 1,5 procent

Op basis van de pedigree-opbouw (7,2 gekende generaties) is de inteeltgraad in de populatie 1.5 procent. Op basis van drie gekende generaties bedraagt de inteeltgraad 0.5 procent. Slechts 2.7 procent van de dieren heeft een inteeltgraad van 6.25 procent of meer.

De inteeltgraad is over de afgelopen 10 jaren toegenomen met slechts 0.67 procent. ‘Een bevestiging dat genetische vooruitgang met behoud van de genetische diversiteit in de fokprogramma’s mogelijk is,’ aldus het stamboek.

De inteeltgraad is over de afgelopen 10 jaren toegenomen met slechts 0.67 procent (foto: OS blonde d'Aquitaine)
De inteeltgraad is over de afgelopen 10 jaren toegenomen met slechts 0.67 procent (foto: OS blonde d'Aquitaine)
right