Sitemenu

donderdag 9 juli 2020
content-main-left

Nieuws

De nieuwe IBOVAL-fokwaarden in het blonde d’Aquitaineras zijn bekend. In de lijst staan ook twee dekstieren die carrière maken enerzijds in België en anderzijds in Nederland.

De IBOVAL-cijfers zijn Franse fokwaarden van dekstieren en ki-stieren die berekend worden op basis van het nakomelingenonderzoek in het veld (meetgegevens bij gespeende kalveren door de onafhankelijke organisatie Bovins Croissance). De top drie van de nieuw geïndexeerde stieren telt één natuurlijk dekkende stier en twee stieren van ki-coöperatieve Aurora Elevage (zie tabel 1).

Op kop staat de stier Jourdan van Vincent Caillard. De stier (Aramis x Georgie mte x Adonis) kreeg een synthesescore IVMAT van 129 fokwaardepunten. Vincent Caillard (gaec de Mesbée) houdt zo’n 120 blonde d’Aquitainemoeders op 97 hectare weiland te Sens de Bretagne (35). De dieren worden er 100 procent gras gevoerd.

Belgische en Nederlandse dekstieren

In de lijst staan twee Franse dekstieren die momenteel carrière maken in België en in Nederland.

De stier Narcisse staat op het Waalse fokbedrijf van D. en J. Maréchal-Corbelle uit Tenneville. Narcisse (Edison x Capucine x Oulou) kreeg een mooie synthese-index IVMAT van 110 fokwaardepunten.

De tweede dekstier, Oscar, maakt momenteel de dekdienst uit in Nederland bij H. en R. Bogers uit Woensdrecht. De stier, met afstamming Arlequin x Fanette x Viking, kreeg een IVMAT-index van 101 punten.

Meer info: tabel IBOVAL-fokwaarden (stieren met fokwaarde IVMAT > 100). Bron: OS Blonde d’Aquitaine. Klik hier

IBOVAL-cijfers 2019 in het blonde d’Aquitaineras
right