Sitemenu

woensdag 5 augustus 2020
content-main-left

Nieuws

Amerikaanse veehouders hebben in 2018 een recordaantal doses vleesveesperma gekocht. Angus is het meest populair. De polariteit van limousin en charolais neemt toe.

In totaal zijn er vier miljoen doses afgezet, een stijging van 59 procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van de National Association of Animal Breeders (NAAB), gepubliceerd door Hoard’s Dairyman. 60 procent van de deze omzet, of 2,4 miljoen doses, komt van angusstieren. De afzet van angus is de VS steeg zo met 45,6 procent.

Winst voor Franse vleesrassen

Nummer twee in de lijst is simmentaler, goed voor 570.054 doses, gevolgd door limousin met 501.706 doses. Het Franse ras is in de Verenigde Staten aan een sterke opmars bezig en steeg in omzet met 146 procent. De grootste winst was er echter voor charolais met een stijging van maar liefst 238 procent.

Melkveehouders veroorzaken groei

Vooral melkveehouders zijn verantwoordelijk voor die groei, geeft het Amerikaanse tijdschrift aan. Door de toenemende populariteit van genoomtesten kiezen ze er vaker dan vroeger voor om het ondereind van de veestapel te kruisen met een vleesveestier.

Ter vergelijking: in 2010 lag het aantal verkochte doses vleesveesperma in de Verenigde Staten nog op 1,1 miljoen. In 2014 was dat gestegen naar 2,2 miljoen, om in 2018 te pieken op 4,0 miljoen. In de Verenigde Staten zijn ongeveer 31,7 miljoen vleesdieren, tegenvoer 9,4 miljoen melkkoeien en 4,7 miljoen stuks jongvee in opfok.

Ontwikkeling afzet vleesveerietjes in de Verenigde Staten (bron: NAAB)
Angus en simmentaler zijn de twee populairste vleesrassen in de Verenigde Staten
Angus en simmentaler zijn de twee populairste vleesrassen in de Verenigde Staten
right