Sitemenu

maandag 6 juli 2020
content-main-left

Nieuws

Ook massale belangstelling voor 2de Kennisdag

18-04-2016  · 2 reacties

Ruim 200 bezoekers werden door stamboekvoorzitter Ed Neerincx meegenomen in de wereld van fokkerij en mesterij van de Blonde d’Aquitaine.

De stallen op het afmestbedrijf van de Vleesvee Integratie Twente (VIT) vormden zaterdag 16 april het decor voor de tweede Kennisdag ‘Balans tussen fokkerij en mesterij’ georganiseerd door het stamboek Blonde d’Aquitaine Nederland. Stamboekinspecteur Fredie van Dijk gaf toelichting bij de stamboektaken en het belang van een geregistreerde fokkerij. Aan de hand van enkele volwassen stieren in de afmestfase, vrouwelijke dieren en twee hoornloze stieren werd onder meer de term ‘Grain de viande’ van de Blonde d’Aquitaine toegelicht.

Fokkerijrichting oké

Het programma kreeg een vervolg met het tonen van twee verschillende karkassen waarbij het grote verschil in bespiering te zien was. Met een duidelijke uitleg van VIT directeur Peter Lutke Veldhuis werden vragen over afmesten en vermarkten van het vlees beantwoord. Aan het einde van de dag konden de aanwezige fokkers en mesters concluderen dat de fokkerijkoers in de gewenste richting gaat en dat er met goede genetica en gezonde dieren meer winst is te behalen.

Peter Lutke Veldhuis geeft uitleg tussen de karkassen
Peter Lutke Veldhuis geeft uitleg tussen de karkassen
right