Sitemenu

maandag 6 juli 2020
content-main-left

Nieuws

De Franse coöperatieve ki-organisatie Midatest heeft binnen haar portfolio blonde d’Aquitaine een programma opgestart naar hoornloze dieren. Doel is om binnen enkele jaren een aanbod stieren in de markt te kunnen zetten waarvan de prestaties equivalent zijn aan de huidige gehoornde topstieren. 

Het hoornloosheidsgen werd ingebracht middels embryospoeling van genetisch hoogwaardige, Franse koeien gepaard met twee Deense, homozygoot hoornloze blonde stieren. De verkregen embryo’s werden via een Franse dna-techniek onderzocht op geslacht en de aanwezigheid van het hoornloosheidsgen. De eerste generatie (heterozygoot) hoornloze dieren is nu aan de grond.

Twee genetische varianten

Recente studies hebben aangetoond dat er minstens twee genetische varianten zijn voor het hoornloosheidsgen: een Keltisch variant en een Friesian variant. De Keltische variant vindt men terug bij Angelsaksische rassen zoals Angus, Galloway of Hereford en de hieruit afgeleidde hoornloze blonde d'Aquitaine en limousin dieren. De Friesian variant vindt men terug bij het Holstein-Friesian en Simmental ras.

Het Franse Unceia heeft een dna-techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is om op embryonaal niveau te bepalen of één (heterozygoot) dan wel twee kopijen (homozygoot) aanwezig zijn van het Keltische allel.

Het hoornloosheids gen werd door Midatest ingekruist via Deense stieren
Het hoornloosheids gen werd door Midatest ingekruist via Deense stieren
right