Sitemenu

woensdag 25 november 2020
content-main-left

Nieuws

Het witblauw fokbedrijf van Paul en Karel Gillis te Watervliet – geen onbekenden in het keuringscircuit - leverde recent een niet onaardige prestatie en misschien wel een record. Hun fokkoe Jus de fruits van de Kerkenhofstede liet in het slachthuis een gewicht van 849 kg noteren.

Jus de Fruits werd geboren op 8 juni 2014 uit vader Or de Beaujeu en moeder Emission van de Kerkenhofstede (v. Ichor de Septon).  Jus de Fruits heeft op een leeftijd van 5 jaar en 11 maanden vier dochters via keizersnede geleverd en 9 embryo’s.

Slachtprestatie een record?

Moeder Emission - goed voor 87 punten algemeen voorkomen - werd derde op de keuring te Agriflanders. 'Jus de fruits heeft zelf nooit deelgenomen aan een keuring,' vertelt Karel Gillis. 'De koe was wél ingeschreven voor de prijskamp van de Vette Os te Antwerpen en te Rekkem. Deze werden echter vanwege de corona-pandemie afgelast.'

Op het bedrijf liet Jus de fruits 1320 kg noteren op de bascule voor een schofthoogte van 150 cm. Uitgevast voor de slacht woog zij 1257 kg.

In het slachthuis liet ze op 23 april 2020 een netto slachtgewicht van 849 kg op het slachtlabel noteren. ‘Of dit een record in het witblauw is weet ik zo niet maar het is zeer zeker heel bijzonder,’ geeft Karel Gillis fier aan. Het karkas kreeg een seuropkwalificatie D S- 2+ . 

Karel Gillis vervolgt: 'Vanuit fokkerij-organisaties worden steeds de kwaliteiten van de ki stieren in kaart gebracht, maar wij fokkers zijn er van overtuigd dat het moederdier zeker zo belangrijk is.'

Karkas van Jus de fruits (links, 849 kg), Klara (midden, 748 kg) en Kreta van de Kerkenhofstede (rechts, 647,5 kg
Karkas van Jus de fruits (links, 849 kg), Klara (midden, 748 kg) en Kreta van de Kerkenhofstede (rechts, 647,5 kg
right