Sitemenu

vrijdag 30 oktober 2020
content-main-left

Nieuws

Vlaanderen is een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer in 2019 bedroeg 32,1 miljard euro en de uitvoer 39,2 miljard euro. Het handelssaldo is positief en bedroeg 7,1 miljard euro.

Dat blijkt uit het recente rapport 'De Vlaamse agrohandel in 2019'. In vergelijking met 2018 is het handelsoverschot met 11% gestegen.

Het agrohandelsoverschot met de EU is met 8,7 miljard bijzonder groot. Met de landen buiten de EU is er daarentegen een tekort van 1,6 miljard euro.

Vlaanderen boekte het grootste agrohandelsoverschot met Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Met Nederland, Brazilië en Ivoorkust was er daarentegen een stevig handelstekort.

Positief handelssaldo voor rundsvlees

Zuivelproducten waren in 2019 het belangrijkste product binnen de totale agrohandel. Ze lieten de hoogste in-en uitvoerwaarde optekenen. Het handelssaldo is positief met 455,8 miljoen euro.

Vers vlees laat een handelsoverschot van 1,7 miljard euro optekenen waarvan de handel in varkensvlees goed was voor een positief handelsoverschot van 1,2 miljard euro.

De handel in rundvlees leverde een bescheiden maar positief handelssaldo op van 322 miljoen euro. Dat was grotendeels te danken aan vers rund-en kalfsvlees, met voorsprong het belangrijkste exportproduct in de categorie vleesvee. Vlaanderen voert ook nog rundvleesbereidingen alsook gedroogd en gerookt rundvlees uit. De handel in slacht- en gebruiksdieren (inclusief kalveren), levert dan weer een negatief handelssaldo op (meer invoer dan uitvoer).

Rundvleesafzet vooral binnen Europa

99% van het verse rund-en kalfsvlees dat Vlaanderen uitvoerde, bleef binnen de EU. De vier belangrijkste bestemmingen waren Frankrijk (149 miljoen euro), Nederland (135 miljoen euro), Italië (65 miljoen euro) en Duitsland (64 miljoen euro).

Van het ingevoerde rundvlees kwam 94% uit de EU, vooral uit Nederland (51 miljoen euro), Frankrijk (49 miljoen euro) en Ierland (32 miljoen euro). De Verenigde Staten (6 miljoen euro) en Japan (3 miljoen euro) waren de belangrijkste niet-Europese leveranciers. Levende kalveren komen haast uitsluitend uit Nederland.

Het positief handelssaldo in 2019 in de categorie rundvlees was grotendeels te danken aan vers rund-en kalfsvlees
Het positief handelssaldo in 2019 in de categorie rundvlees was grotendeels te danken aan vers rund-en kalfsvlees
right