Sitemenu

woensdag 3 juni 2020
content-main-left

Nieuws

De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw blijft in het najaar van 2019 nagenoeg gelijk, na een lichte stijging in het voorjaar. Dat meldt het Departement Landbouw en Visserij.

De conjunctuurindex geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De index kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden.

De index van het najaar 2019 staat op 82. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden is toegenomen van 73 naar 82, maar het optimisme over de komende zes maanden daalt van 90 naar 82.

Index vleesvee

De index voor vleesvee zakt en gaat van 71 naar 68. De karkasprijzen hielden stand voor stieren en deden het licht beter voor koeien, net zoals het Europese gemiddelde. Maar 56 procent van de veehouders verwacht een negatieve prijsevolutie in de nabije toekomst, 25 procent denkt dat dit ook het productievolume zal doen dalen.

De index voor vleesvee zakt en gaat van 71 naar 68
De index voor vleesvee zakt en gaat van 71 naar 68
right