Sitemenu

woensdag 25 mei 2022
content-main-left

Nieuws

Vandaag werd de aftrap gegeven van de promotiecampagne rond het nieuwe Belbeef label. Belbeef is de nieuwe basisstandaard  voor rundsvlees dat de consument zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië, aankoopgarantie biedt op het vlak van gecontroleerde topkwaliteit, van voedselveiligheid en van Belgische oorsprong. 

De promotiecampagne – een bijzondere samenwerking tussen VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en haar Waalse tegenhanger ApaqW - loopt in de verschillende media van 1 februari tot 21 februari. In het najaar volgt, na een evaluatie, een tweede promotiegolf. 

Oorsprong Belbeef

Historisch gezien waren er in de Belgische rundvleessector verschillende lastenboeken (normenboeken)  van toepassing. Uit onderzoek bleek dat negentig procent van die criteria in ‘overlap’ waren. Slechts tien procent van de eisen was gedifferentieerd. Het behoud van alle gemeenschappelijke punten vormt nu de basis van de Belbeef standaard.  Deze standaard wordt voortaan beheerd in overleg tussen alle schakels in de keten. 

Unieke samenwerking

Maar Belbeef is meer dan het vergane Merituslabel, het door de Vlaamse consument meest gekende kwaliteitslabel voor rundsvlees. Belbeef is immers het resultaat van grootschalige samenwerking doorheen alle schakels in de vleesveeketen, van voerfabrikanten, veehouders, slachthuizen en vleesgrossiers en dit op nationaal Belgisch vlak. Op 31 december 2015 waren er al zowat 3500 veehouders, 18 slachthuizen en 27 groothandels gecertificeerd voor deelname. 

Retail blijft niet achter

Belbeef is bovendien uniek omdat ook de retail deze maal niet achter blijft.  Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Lidl, Match en Spar onderschreven reeds de Belbeefs tandaard als basis voor hun aankoopbeleid van runderkarkassen. Ieder retailer behoudt wel zijn autonomie om extra criteria toe te voegen aan de basisstandaard. De Belbeef signatuur krijgt wel een plek op de verpakking van het rundsvlees bij de retailers. Ook zelfstandige slagers kunnen  afnemers worden van Belbeef rundvlees. 

Voordelen veehouders

‘Met de Belbeefstandaard krijgt de veehouder meer afzetmogelijkheden in de markt,’ zegt Nathalie De Greve van Comeos, de Belgische federatie voor de handel en diensten. 'De beheers- en auditkosten zijn voor de deelnemers nu ook transparanter én lager dan voorheen dankzij het groter aantal runderen in het systeem en de invoering van een sectoraal bemonsteringsplan, gevalideerd door het voedselagentschap FAVV.'

Meritus is dood, lang leve Belbeef
right