Sitemenu

zaterdag 6 juni 2020
content-main-left

Nieuws

Europese export rundvlees in de lift

03-08-2010  · 6 reacties

De Europese export van levende runderen en rundvlees is in de eerste vijf maanden van 2010 met bijna 18.000 ton gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De import uit Zuid-Amerika daalde. Dat meldt het Agrarisch Dagblad.

De krant baseert zich op gegevens van de Europese Commissie. Voor het tweede achtereenvolgende jaar stijgt de export en daalt de import, waarmee de rundvleesproductie in de EU de omgekeerde beweging maakt ten opzichte van de prognose van de Commissie.

Export

In totaal werd bijna 114.000 ton aan levende runderen en rundvlees uitgevoerd. Deze hoeveelheid vertegenwoordigt een waarde van ruim 276 miljoen euro. Dat is 28 miljoen euro meer dan de waarde van de Europese export in de eerste vijf maanden van 2009. Voor een groot deel gaat het Europees rundvlees naar trouwe afnemers, zoals Rusland, Zwitserland en Kroatië. Verder gaat een groeiend deel van de Europese export naar een grote groep kleinere afnemers buiten Europa. Het gaat vooral om bestemmingen in het Midden-Oosten. Daarbij neemt handelsland Libanon de laatste tijd een steeds prominenter plaats in, naast Algerije. Verder zijn er diverse bestemmingen in Afrika.

Import

Waar de export van runderen en rundvlees toeneemt, verminderde de EU haar import van rundvlees. De dalende import is voor een stuk te wijten aan de tijdelijke stillegging van de import van Braziliaans rundvlees. De Braziliaanse export naar Europa bedraagt nu op jaarbasis ongeveer 120.000 ton. Dat is minder dan een derde van wat die op haar toppunt was.

Daarbij geraakte ook de Argentijnse rundvleesexport in het slop. Nog altijd zijn deze twee landen, samen met Uruguay, de belangrijkste exporteurs van rundvlees naar de EU, maar hun gezamenlijke marktaandeel is de laatste jaren stabiel tot licht dalend. Naast deze landen zijn ook Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten relatief belangrijke leveranciers van rundvlees voor Europa.

Europese export rundvlees stijgende, import dalende
Europese export rundvlees stijgende, import dalende
right