Sitemenu

woensdag 20 november 2019
content-main

vleesveerassen

Buiten platgetreden paden

Belfurn Angus profileert zich te midden van witblauw en West-Vlaams rood - special Angus
Met zijn black-angusvee is Patrick Vanderhaeghe een vreemde eend in het Vlaamse vleesveegebeuren.

Niet verblind door extreme bespiering

Voor Georges Van Laere is correct beenwerk hét fundament van een rendabele vleesproductie - serie BWB-adviescommissie. Deel 5: Georges Van Laere
'Zonder fokkerij geraak je niet ver.' Het is een typerende uitspraak, die op 46 jaar ervaring berust van Georges Van Laere. De klophamer van de Oost-Vlaamse fokker heet 'beenwerk'.

Prestatiegerichte fokcijfers

Angusfokwaarden gericht op geboorteverloop, groei en karkaskwaliteit - special Angus
Stamboomgegevens, vastgestelde gewichten op verschillende leeftijden en scangegevens van de vleeskwaliteit op levende dieren vormen de hoekstenen van de veeverbetering in het angusras.

Bakermat van fokvrijheid

In het oudste en grootste vleesras ter wereld, het Aberdeen-Angusras, reguleert de stamboekorganisatie zeer minimaal - special Angus
Angusfokkers kennen een grote individuele fokvrijheid. Maar ook een grote individuele verantwoordelijkheid. Een ultraliberaal vleesras waarin het stamboek enkel maar faciliteert.

Troef spelen met Donibane

De nieuwe blondefokstier Donibane is vector van groei en van fokefficiëntie
Zowel in mannelijke als in vrouwelijke lijn fokt Donibane gemiddeld.

Jong ras zoekt vormgevers

Henk de Bruijn: ‘De maine anjou groeit door het aanbod voer, niet door de kwaliteit’ - bedrijfsreportage
Een sober dikbilras waar de Nederlandse markt nog niet op is ingespeeld, dat is het ras maine anjou of rouge des prés.

Geen concessies aan bevleesheid

Ger Hilkens: 'Betere limousins lopen op dit moment in Engeland, niet in Frankrijk' - bedrijfsreportage
In Frankrijk kocht Ger Hilkens midden jaren tachtig de koeien waarmee hij een puike limousinkudde opbouwde.

Eten en drinken

Nieuwe fokstieren in Franse vleesrassen leveren divers verervingsprofiel
Het ontbreekt de nieuwe fokstieren in het Limousin-, Blonde d’Aquitaine- en Charolaisras soms aan vleesaanzet bij hun nakomelingen. Dat blijkt uit hun fokwaardecijfers.

Eenheid in diversiteit

Label 'Viandes de France' dekt vlees van alle rassen
Op de SIA te Parijs lanceerde minister van landbouw Stephane Le Foll één herkomstlabel ‘Viandes de France’ voor alle rassen.

Dikbilrassen behouden

Stamboeken zetten in op fokken grotere binnenbekkenmaten
Om een fokverbod voor dikbilrassen in Nederland te voorkomen, maken de stamboeken van het Belgisch-witblauw- en het verbeterd-roodbontras samen met LTO een plan van aanpak.
right