Sitemenu

woensdag 22 mei 2019
content-main-left

Nieuws

Na drie jaar onderzoek blijken veldbonen het meest kansrijke eiwitgewas te zijn. In de korte keten zijn er al veehouders die veldbonen rendabel telen voor eigen vervoedering. De mengvoerindustrie biedt op dit moment nog geen kostendekkende prijs voor het gewas.

Dat concluderen onderzoekers van Louis Bolk Instituut en Wageningen University en Research Open teelten. Ze beproefden in het project ‘Kansrijke eiwitgewassen’ vier soorten peulvruchten: witte en blauwe lupine, veldbonen en soja.

Gevoelig voor late vorst

De eerste jaren van het onderzoek waren de teeltresultaten van winterveldbonen veelbelovend. Alleen in 2018 bleek bij de late vorst dat de Engelse rassen onvoldoende winterhard zijn. Mogelijk had het gewas door een relatief warme periode voorafgaand aan de vorst zijn winterhardheid verloren. Winterbonen bleken niet erg gevoelig voor droogte. Veldbonen worden ook steeds vaker gebruikt voor menselijke consumptie, onder andere als vleesvervanger.

Sojateelt laat

De teelt van soja blijft lastig, omdat er lang moet worden gewacht met zaaien en er een droog najaar nodig is voor de oogst. Hoewel er praktijkinitiatieven zijn voor inlandse sojateelt, blijkt concurreren lastig. Er zijn wel nieuwe rassen op de markt, die wat vroeger te zaaien zijn, maar daarvan is de opbrengst lager.

Tijdens de eerste jaren van het onderzoek bleken de teeltresultaten van winterveldbonen veelbelovend
Tijdens de eerste jaren van het onderzoek bleken de teeltresultaten van winterveldbonen veelbelovend

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right