Sitemenu

maandag 19 februari 2018
content-main-left

Nieuws

Melkvee- en vleesveehouders kunnen de biestmelk van hun pas gekalfde koeien voortaan laten behandelen tegen de aanwezigheid van paratuberculosekiemen. De dienstverlening gaat uit van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

 Door het centrifugeren van de biestmelk volgens een specifiek proces worden de aanwezige para-tbc-bacteriën uit de biest verwijderd. Het centrifugeren van de biestmelk zorgt voor een verwijdering van 98 procent van de infectiekiemen. Ook andere hinderlijke kiemen zoals Mycoplasma bovis, E.coli’s en aanwezige Salmonella’s worden gereduceerd. Dat gebeurt zonder dat de essentiële voedingsstoffen voor het kalf verdwijnen.

5,5 euro per liter

De nieuwe dienstverlening van het ILVO volgt op een grondige studie rond paratuberculose. DGZ en MCC werken mee om de ingevroren melk binnen scherpe termijnen van en naar de Food Pilot in ILVO te krijgen. De kostprijs voor de behandeling van biestmelk op het ILVO is 5,5 euro per liter (excl. BTW) bij persoonlijke aflevering, 7 euro 7 euro per liter (excl. BTW) bij transport door MCC Vlaanderen en Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ).

Centrifugeren biest vermindert hinderlijke kiemen als para-tbc in eerste melk
Centrifugeren biest vermindert hinderlijke kiemen als para-tbc in eerste melk

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Tijdens het vleesveecongres in Oudenaarde en Lummen werd meermaals gesteld dat het Belgisch rundvlees meer een eigen verhaal moet hebben. Daarbij kunnen de vleesveehouders ook zelf ambassadeur zijn voor hun product. De invulling hiervan kan op diverse manieren, zo werd aangetoond tijdens het vleesveecongres. Maar hoe zou u het invullen?
De afzet zelf in handen nemen richting slagers en winkels
Opzetten van een eigen hoeveslagerij
Deelname aan een producentenorganisatie
De deuren van mijn bedrijf regelmatig openzetten voor bezoek
Promotie is een taak voor de VLAM
right