Sitemenu

dinsdag 26 september 2017
content-main-left

Nieuws

Op het ILVO te Gent wordt onderzoek gevoerd naar mogelijke ammoniakreducerende maatregelen voor de rundveehouderij. Uit de eerste resultaten blijkt dat vooral het aandeel ruweiwit in de voeding de ammoniakemissie bepaald. Zo meldt Boer en Tuinder.

In het onderzoek te Gent worden vier maatregelen onderzocht die nuttig zouden kunnen zijn voor vleesveebedrijven: de effecten van mestopslag versus leegstand, het reinigen van de loopvloer, de voeding en verschillende strooiseltypes (vlaslemen, stro, houtkrullen).

Er blijkt uit de eerste resultaten weinig tot geen verschil in ammoniakemissie te zijn indien de stallen bij leegstand uitgemest worden of niet. Het al dan niet reinigen van de loopvloer gaf eveneens weinig verschil. In de voedingsproeven werden rantsoenen met een laag aandeel ruw eiwit (11%) vergeleken met rantsoenen met een hoger aandeel ruw eiwit (16%). Tussen deze rantsoenen werden wel grote verschillen (tot 50%) in ammoniakemissie vastgesteld.

Herhalingsproeven die noodzakelijk zijn om de eerste bevindingen te bevestigen worden de komende maanden uitgevoerd.

Tussen eiwitrijke en eiwitarme rantsoenen werden grote verschillen in ammoniakemissie vastgesteld.
Tussen eiwitrijke en eiwitarme rantsoenen werden grote verschillen in ammoniakemissie vastgesteld.

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Vleessmoothie (08/09) Fleischerei Klassen in het Duitse Temmels brengt vanaf 1 oktober een smoothie met vlees op de markt. De vleesdrank bevat 19 procent vlees en veel verse groente. De vleesdrank is ideaal voor mensen die moeten herstellen omdat de eiwitten snel opneembaar zijn. Bijkomend voordeel is dat de benutting van de eiwitten tot twee keer beter is dan van een stuk vlees: met 50 gram vloeibaar vlees per dag is de eiwitbehoefte gedekt als daar nu 100 gram vlees voor nodig is. Een fles bevat slechts 200 calorien. Vooral vanuit de zorgsector en hulporganisaties blijkt er veel interesse voor de smoothie met vlees. Het vloeibare vlees is bovendien een jaar lang ongekoeld houdbaar. Wat denkt u ervan?
Mooie innovatie
Vind het maar niks
Weet het niet direct
right