Sitemenu

maandag 19 februari 2018
content-main-left

Nieuws

Op het ILVO te Gent wordt onderzoek gevoerd naar mogelijke ammoniakreducerende maatregelen voor de rundveehouderij. Uit de eerste resultaten blijkt dat vooral het aandeel ruweiwit in de voeding de ammoniakemissie bepaald. Zo meldt Boer en Tuinder.

In het onderzoek te Gent worden vier maatregelen onderzocht die nuttig zouden kunnen zijn voor vleesveebedrijven: de effecten van mestopslag versus leegstand, het reinigen van de loopvloer, de voeding en verschillende strooiseltypes (vlaslemen, stro, houtkrullen).

Er blijkt uit de eerste resultaten weinig tot geen verschil in ammoniakemissie te zijn indien de stallen bij leegstand uitgemest worden of niet. Het al dan niet reinigen van de loopvloer gaf eveneens weinig verschil. In de voedingsproeven werden rantsoenen met een laag aandeel ruw eiwit (11%) vergeleken met rantsoenen met een hoger aandeel ruw eiwit (16%). Tussen deze rantsoenen werden wel grote verschillen (tot 50%) in ammoniakemissie vastgesteld.

Herhalingsproeven die noodzakelijk zijn om de eerste bevindingen te bevestigen worden de komende maanden uitgevoerd.

Tussen eiwitrijke en eiwitarme rantsoenen werden grote verschillen in ammoniakemissie vastgesteld.
Tussen eiwitrijke en eiwitarme rantsoenen werden grote verschillen in ammoniakemissie vastgesteld.

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Tijdens het vleesveecongres in Oudenaarde en Lummen werd meermaals gesteld dat het Belgisch rundvlees meer een eigen verhaal moet hebben. Daarbij kunnen de vleesveehouders ook zelf ambassadeur zijn voor hun product. De invulling hiervan kan op diverse manieren, zo werd aangetoond tijdens het vleesveecongres. Maar hoe zou u het invullen?
De afzet zelf in handen nemen richting slagers en winkels
Opzetten van een eigen hoeveslagerij
Deelname aan een producentenorganisatie
De deuren van mijn bedrijf regelmatig openzetten voor bezoek
Promotie is een taak voor de VLAM
right