Sitemenu

zondag 16 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Om voedsel en voedselproductie nadrukkelijker op de politieke agenda te krijgen, wordt in Nederland de BoerBurgerBeweging opgericht. De nieuwe politieke partij mikt op 1 à 2 zetels in het parlement bij de verkiezingen in 2021.

BoerBurgerBeweging is gegroeid vanuit het sociale mediaplatform @BoerBurgerTweet.  De partij wil een positief verhaal brengen over wat boeren moeten doen om elke dag een vers topproduct bij de burgers op de tafel te brengen. Welk landbouwmodel ze daarbij voorstaat, is niet gespecificeerd. ‘Wij zijn niet voor of tegen biologische landbouw of voor of tegen intensieve veehouderij,’ zegt initiatiefneemster Caroline van der Plas. ‘Wat ons stoort, is dat boeren eenzijdig worden neergezet als de grote vervuilers, ook in het klimaatdebat. Wie vertelt hun verhaal? Als het IPCC een rapport uitbrengt over landbouw, beweren de media dat daarin staat dat we geen vlees meer moeten eten. Maar dat rapport is echt een stuk genuanceerder. Daar willen wij een rol spelen.’ 

Brede steun nodig

De partij wordt een ‘one-issue-partij’ en zal zich volledige focussen op het thema voedsel zoals de partij PvdD dat met succes doet op het thema dierenwelzijn.

Om één zetel te halen zijn ongeveer 70.000 stemmen nodig, veel meer dan er landbouwbedrijven zijn in Nederland. De partij mikt dan ook op de 500.000 mensen die werkzaam zijn in de agrovoedingsketen en de vele burgers die leven op het platteland.

Om één parlementaire zetel te halen zijn ongeveer 70.000 stemmen nodig (foto: BoerBurgerBeweging)
Om één parlementaire zetel te halen zijn ongeveer 70.000 stemmen nodig (foto: BoerBurgerBeweging)
right