Sitemenu

donderdag 24 oktober 2019
content-main-left

Nieuws

De kampioenstitels op de jaarmarktprijskamp van Affligem werden mooi verdeeld onder verschillende eigenaars. Enkel voor Roggen-Schotsmans Lv en Jan en Roger Orinx waren er twee titels.

De jaarmarktprijskamp in Affligem was ook dit jaar de afsluiter van het Belgische winterseizoen van prijskampen. En opnieuw kon de organisatie een stap voorwaarts zetten, het deelnemersveld verruimde ook dit jaar tot 196 ingeschreven dieren en 49 veehouders. Opnieuw meer dan de vorige editie.

Nieuwe titels voor Napoli en Monaco

Wint bij de jongste groep vaarzen (-10 maanden) was er voor Napoli van Terbeck. De jonge Aragon-dochter van Roggen-Schotsmans lv toonde zich zowel in haar rubriek als in het kampioenschap bijzonder overtuigend. Zij won eerder deze winter al het kampioenschap in Sint-Truiden.
De grootste keuze had de jury in het kampioenschap bij de vaarzen tussen 12 en 20 maanden oud. Zes vaarzen toonde zich in het kampioenschap. De strijd bleek er ook groot, de stemmen van de jury bleken ook verdeeld. Het was uiteindelijk Monaco ten Dreve (v. Vidal) van Schuppen fv die ook al eerder in Sint-Truiden won. Daarmee wist Monaco flink beter te doen dan een paar weken eerder in Gent. De witte Vidal-dochter toonde ontwikkeling, massa en een uitstekende vleespartij.

Eindelijk wist voor Lize en Signe

Ook voor Lize van het Bareelhof was het eindelijk prijs, ze won het kampioenschap voor vaarzen tussen 20 en 32 maanden. Zowel in Gent als in Doornik moest de Zougar-dochter van Gilbert Veulemans telkens nipt de duimen leggen voor de tegenstand. In haar rubriek had Lize al de handen vol met Lady van de Stokerij (v. Imperial). Haar mooi belijnde achterhand en haar looks wisten toen de arbiter en later ook de andere juryleden te overtuigen.
Hazard-dochter Signe van de Bremberg van Bart Willems en Katy van den Eynde imponeerde ook in Affligem met haar enorme ontwikkeling en breedte. De witte drie en half jaar oude vaars won unaniem het kampioenschap bij de gekalfde vaarzen.

Eerste keer koe met kalf

Bij de koeien was er winst voor Ikout van de Jorchrishoeve. Deze dochter van Tilouis in eigendom van Andy Goorickx en Dries Timmerman, imponeerde niet alleen met haar gewicht en breedte, maar toonde evenzeer een best ontwikkelde achterhand met mooie vleeslijnen.
Nieuw dit jaar was de rubriek met koe en kalf.  De eer van de eerste winst ooit in Affligem in deze rubriek was voor Roger en Jan Orinx met hun de bekende keuringskoe Jaserie van het Kruisborre (v. Imperial) en haar vaarskalf van Wilmots, Noah van het Kruisborre.

Mooi ontwikkelde  stieren

De negen maanden oude Noo van het Kruisborre bezorgde de familie Orinx in Affligem ook een tweede kampioenstitel, ditmaal bij de jongste stieren. Deze Zougar-zoon imponeerde zowel in rubriek als kampioenschap met zijn ruime ontwikkeling, mooi belijnde achterhand en breedte in de voorhand.
Meer spanning was er in het kampioenschap bij de stieren tussen 10 en 18 maanden. De titel ging naar Falco van Ter Bos van Geert Demasure. De 16 maanden zoon van Artdeco toonde een ruime en sterke ontwikkeling, veel breedte in de achterhand en finesse in het vel.
Bij de stieren tussen 18 en 30 maanden oud ging het kampioenschap naar Minotaurus van Terbeck. De witblauw Attributzoon van Roggen-Schotsmans Lv is een zoon van de bekende Emigre-dochter Cafe en toonde maat en ontwikkeling.
De titel bij de oudste stieren was er voor de mooi belijnde Grommit-zoon Torrero du Donjon. De stier is eigendom van Christiane Moenaert en Patrick Debruyne.

Een overzicht van alle kampioenen vindt u hier. De rubriekswinnaars worden later toegevoegd.

Voor het eerst kreeg de keuring in Affligem ook een rubriek voor koe met kalf. Jaserie en Noah van het Kruisborre waren de eerste winnaars
Voor het eerst kreeg de keuring in Affligem ook een rubriek voor koe met kalf. Jaserie en Noah van het Kruisborre waren de eerste winnaars
right