Sitemenu

zondag 16 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Donderdag 5 september werden opnieuw stalen genomen op de verschillende locaties van het LCV-netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs.

De afrijping blijft zich duidelijk verderzetten, met zo’n 4 procent droge stof op weekbasis, meldt LCV. Afhankelijk van het rastype en de zaaidatum komen de eerste percelen momenteel in een hakselrijp stadium van boven de 33 procent. Het beste is om niet te lang meer te wachten met het plannen van de oogst, want uit de meeste kolven kan men nu al geen sap meer duwen.

Bewaring

Met het oog op de bewaring is het altijd beter om iets te vroeg dan te laat te oogsten. Als de plant te ver afgerijpt is, zitten er niet veel snel metaboliseerbare suikers meer in het materiaal om de melkzuurbacteriën hun werk te laten doen bij het inkuilen. Als er niet voldoende (en niet voldoende snel) melkzuur geproduceerd wordt, zal de kuil slecht bewaren. Te vroeg oogsten geeft dan weer sapverliezen. Het toont het belang aan van een correcte inschatting van de rijpheid van de maïs’, aldus nog LCV.

Afhankelijk van het rastype en de zaaidatum komen de eerste percelen momenteel in een hakselrijp stadium van boven de 33 procent
Afhankelijk van het rastype en de zaaidatum komen de eerste percelen momenteel in een hakselrijp stadium van boven de 33 procent
right