Sitemenu

zaterdag 24 februari 2018
content-main-left

Nieuws

Dankzij hoge temperaturen, voldoende vocht en een lichte eerste snede kan de tweede snede zich wel eens erg snel gaan ontwikkelen.

Die verwachting heeft Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij bij Limagrain. ‘Het is lang droog geweest en sommige percelen zijn vroeg gemaaid. Daardoor zie je dat nog niet alle meststoffen goed waren opgenomen. Die komen nu alsnog vrij bij de groei van de tweede snede. Daar waar afgelopen dagen water is gevallen, kan het hard gaan met de grasgroei’, zegt Groot Koerkamp.

Grasseizoen 2017 tot nu toe uitzonderlijk

Groot Koerkamp noemt het grasseizoen van 2017 tot nu toe ‘uitzonderlijk’. ‘De warme maand maart, de droogte van april en de late nachtvorst in mei zorgen voor een bijzondere voorjaar. Dat zie je terug in de hoeveelheid grasopbrengst tot nu toe.’ Er is volgens Groot Koerkamp vroeger gemaaid dan andere jaren waarbij de opbrengsten variëren van 2,5 tot 4 ton droge stof per hectare. ‘Op diverse bedrijven zat dit voorjaar het kuilgras eerder onder het plastic dan dat de mais was gezaaid. Dat komt niet vaak voor.’

Meer percelen doorgezaaid

Groot Koerkamp constateert dat er dit jaar meer percelen zijn doorgezaaid. Opmerkelijk is dat dat ook vaak graspercelen zijn die juist vorig jaar in september opnieuw zijn ingezaaid. ‘Vorig jaar hadden we een droge herfst. Door die mooie ‘Indian summer’ was er weinig vocht in de grond en zijn er op nieuw ingezaaide percelen soms delen waar het graszaad niet goed is gekiemd. Dit voorjaar hebben diverse grastelers dat alsnog hersteld via het doorzaaien van de percelen.’

Nog niet alle meststoffen van de eerste snede zijn opgenomen
Nog niet alle meststoffen van de eerste snede zijn opgenomen

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Tijdens het vleesveecongres in Oudenaarde en Lummen werd meermaals gesteld dat het Belgisch rundvlees meer een eigen verhaal moet hebben. Daarbij kunnen de vleesveehouders ook zelf ambassadeur zijn voor hun product. De invulling hiervan kan op diverse manieren, zo werd aangetoond tijdens het vleesveecongres. Maar hoe zou u het invullen?
De afzet zelf in handen nemen richting slagers en winkels
Opzetten van een eigen hoeveslagerij
Deelname aan een producentenorganisatie
De deuren van mijn bedrijf regelmatig openzetten voor bezoek
Promotie is een taak voor de VLAM
right