Sitemenu

zaterdag 24 februari 2018
content-main-left

Nieuws

Het huidige fraai drogende weer is aanlokkelijk om werk te maken van het zaaien van snijmais. Veredelaar Limagrain waarschuwt echter dat de omstandigheden nog niet optimaal zijn.

De komende week worden lage temperaturen verwacht, met ’s nachts op uitgebreide schaal nachtvorst. De zeer vroeg gezaaide mais zal hierdoor geen goede start maken. Mais vraagt volgens Limagrain een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden, liefst geen nachtvorst en dagtemperaturen van 15 tot 20 graden.

Ten koste van opbrengst

Het vroeg zaaien van mais heeft de nodige nadelen volgens de maiszaadveredelaar. Lage temperaturen na inzaai zorgen voor groeistress tijdens de beginontwikkeling. Als de maisplant geen goede start kan maken, kost dat opbrengst of zorgt het voor een late afrijping.

Onvoldoende fosfaat beschikbaar

Door het koude weer blijft daarnaast ook de mineralisatie in de bodem achter, zodat er onvoldoende fosfaat beschikbaar komt voor het jonge plantje. Limagrain adivseert daarom naar het weer en naar de bodem te kijken in plaats van naar de kalender.

Zaaimanager-module in app

De app MaisManager, die Veeteelt samen met Limagrain ontwikkelde, bevat een handige zaaimanager-module. Hiermee krijgen maistelers alle tips en adviezen die zorgen voor een perfecte start van de maisteelt. Download de app gratis via www.limagrain.nl/maismanager of direct in de Google Play Store en App Store.

Lage temperaturen na inzaai van snijmais zorgen voor groeistress tijdens de beginontwikkeling
Lage temperaturen na inzaai van snijmais zorgen voor groeistress tijdens de beginontwikkeling

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Tijdens het vleesveecongres in Oudenaarde en Lummen werd meermaals gesteld dat het Belgisch rundvlees meer een eigen verhaal moet hebben. Daarbij kunnen de vleesveehouders ook zelf ambassadeur zijn voor hun product. De invulling hiervan kan op diverse manieren, zo werd aangetoond tijdens het vleesveecongres. Maar hoe zou u het invullen?
De afzet zelf in handen nemen richting slagers en winkels
Opzetten van een eigen hoeveslagerij
Deelname aan een producentenorganisatie
De deuren van mijn bedrijf regelmatig openzetten voor bezoek
Promotie is een taak voor de VLAM
right