Sitemenu

woensdag 22 mei 2019
content-main-left

Nieuws

Onderzoek op rundvee- en schapenbedrijven rondom het besmette bedrijf in de Belgische provincie Luxemburg bevestigt dat het blauwtongvirus type 8 in het gebied circuleert of heeft gecirculeerd.

In Frankrijk worden de laatste weken steeds meer afwijkende kalveren geboren. Dit meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

In baarmoeder besmet

Sinds half december vorig jaar worden in meerdere departementen in Frankrijk geboorten van afwijkende kalveren gemeld. De dieren worden zwak of dood geboren, worden blind of sterven na enkele dagen tijd.
Sinds januari van dit jaar is het aantal meldingen aanzienlijk toegenomen. In 94 procent van de gevallen testten de dieren positief voor blauwtong serotype 8. Omdat de kalveren zijn geboren tijdens een periode dat er geen knutten actief waren, zijn ze vermoedelijk al in de baarmoeder besmet.

Vaccineren vrijwillig

Vaccineren tegen blauwtong is vrijwillig, maar de Belgische autoriteiten moedigen enten wel aan om dieren te beschermen en de besmetting in te dammen. 
Daarnaast verliest België de officiële blauwtongvrijstatus. Dit heeft gevolgen voor het internationale handelsverkeer.

Meer informatie over het vaccineren van dieren en de regels rondom export zijn terug te lezen op de site van DGZ Vlaanderen.
 

Sinds januari zijn er meer meldingen gekomen van afwijkende kalveren, die vermoedelijk in de baarmoeder besmet zijn geraakt met blauwtong
Sinds januari zijn er meer meldingen gekomen van afwijkende kalveren, die vermoedelijk in de baarmoeder besmet zijn geraakt met blauwtong

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right