Sitemenu

zaterdag 29 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Voortgang bvd-bestrijding in cijfers

17-02-2014  · 2 reacties

In de maand januari testten 226 dieren van 122 rundveebedrijven in Vlaanderen positief op bvd. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Het merendeel van deze dieren is effectief drager van het virus en vormt een enorm risico op het bedrijf. Naast positieve bvd-antigeen resultaten op bvd-oormerken, bloedonderzoeken en lijkschouwing waren er ook positieve resultaten bij de vruchten die onderzocht zijn binnen het abortusprotocol. Hieronder een compleet overzicht:

Categorie Aantal
 Nieuwgeborenen (bvd-oormerken) 41
 Aankoopprotocol 19
 Abortusprotocol 13
 Autopsie 9
 Diagnostiek (serum/bloed) 144
Totaal 226
Voortgang bvd-bestrijding in cijfers

BVD bestrijding

Heel dit BVD gedoe stelt niets voor want de positieve dieren zullen ook in de toekomst niet afgeslacht moeten worden en kunnen bovendien nog rustig verhandeld worden. dit is een kaakslag voor de BVD vrije bedrijven want zij zullen samen met de rest nog jaren earnotch oormerken moeten gebruiken goed wetende dat hun veestapel negatief is. dit is een commerciele constructie waar alleen DGZ nog jaren goed bij zal varen. Mits een strenge aanpak (afslachten van alle positieve dieren) is het BVD probleem op twee jaar opgelost, maar dan verdient DGZ er niet genoeg aan. Wat voor zin heeft het om earnotch oormerken te gebruiken als de positieve dieren toch nog in de handel gebracht kunnen worden gebracht, dit kan je toch geen bestrijdings programma noemen, dit is de boeren geld uit hun zakken kloppen zonder het probleem aan te pakken.

BVD bestrijding

Beste, Vanaf 1 januari 2015 zullen BVD-positieve kalveren geen paspoort meer toegestuurd krijgen. Je kan ze dan niet meer verhandelen.
right