Sitemenu

woensdag 22 mei 2019
content-main-left

Nieuws

Het Schmallenbergvirus is vorig jaar massaal verspreid onder de Nederlandse rundveestapel.

Van de bedrijven die afgelopen twee maanden via een tankmelkmonster de aanwezigheid van antistoffen tegen Schmallenbergvirus lieten onderzoeken door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), werden bij 92 procent veel antistoffen aangetoond. Op zes procent van de bedrijven werden weinig antistoffen aangetoond en op twee procent zelfs helemaal niets.

Besmettingsrisico’s

‘De uitslag geeft aan dat het Schmallenbergvirus zich vorig jaar razendsnel en op nagenoeg alle bedrijven heeft verspreid’, zo verduidelijkt Linda van Wuijckhuise, rundveespecialist bij de GD.

Volgens Van Wuijckhuise is het zeer waarschijnlijk dat eenmaal besmette dieren, niet nogmaals vatbaar zijn voor het Schmallenbergvirus. ‘Voor de bedrijven waar weinig of geen antistoffen zijn aangetoond, betekent het dat zij nu wel risico’s lopen dat dieren besmet raken. Helaas is er nog geen entstof geregistreerd. Het enige dat veehouders kunnen doen is proberen om contact te voorkomen met knutten, die het virus verspreiden.’

Risicofactoren in beeld brengen

De GD heeft het tankmelkonderzoek zelf ontwikkeld en zal half september voor geïnteresseerde veehouders nogmaals een ronde onderzoeken doen. In opdracht van het ministerie van EL&I brengt de GD via bloedonderzoek en enquêtes de risicofactoren voor een infectie met Schmallenbergvirus in beeld.

Antistoffen tegen het Schmallenbergvirus op 92 procent van de bedrijven
Antistoffen tegen het Schmallenbergvirus op 92 procent van de bedrijven
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right