Sitemenu

vrijdag 20 september 2019
content-main-left

Nieuws

Rusland dreigt vanwege het Schmallenbergvirus met een importverbod voor Nederlandse runderen en rundvlees.

Dat zei staatssecretaris van landbouw Henk Bleker dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. Bleker noemt de situatie zorgelijk. Omdat Rusland jaarlijks voor 30 miljoen euro aan runderen en rundvlees importeert, kan een importverbod een grote economische strop betekenen.

Gevaren voor volksgezondheid

Rusland maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van het Schmallenbergvirus voor de volksgezondheid. Een woordvoerder van de Russische Voedsel- en Warenautoriteit liet in Nieuwsuur weten dat Nederland binnen een week moet kunnen aantonen dat het Schmallenbergvirus ongevaarlijk is, anders zal de grens voorlopig worden gesloten.

Actie vanuit Europese unie

Vorige week sloot Rusland al de grenzen voor schapen, geiten, hun vlees en melk en genetisch materiaal. Voorlopig is Mexico het enige land dat de import van Nederlandse runderen, rundersperma en -embryo's heeft stopgezet.

Samen met Bleker hebben de ministers van landbouw uit andere EU-landen bij de Europese Commissie aangegeven dat wanneer er meer landen zijn die importmaatregelen treffen vanwege de uitbraak van het virus, het een Europese aangelegenheid wordt waartegen de Europese Commissie in actie moet komen.

Geen EU-meldplicht

De Europese Commissie heeft eerder deze week laten weten het niet nodig te vinden een meldingsplicht voor het Schmallenbergvirus in te stellen voor de gehele Europese Unie. Nederland had daartoe een verzoek ingediend.

Bekijk in het dossier Schmallenbergvirus alle berichtgeving rond dit onderwerp.

Rusland importeert jaarlijks voor 30 miljoen euro aan rundvee en rundveeproducten uit Nederland
Rusland importeert jaarlijks voor 30 miljoen euro aan rundvee en rundveeproducten uit Nederland

even

nou rusland zoekt ook weer aan dacht. aleen even aan tonen dat het niet schadelijk is en dan kunnen we weer beesten vervoeren.

uiterlijk vertoon

ik denk dat de russen dit doen vooral als een soort waardeloos statussymbool
right