Sitemenu

zondag 22 september 2019
content-main-left

Nieuws

Mexico sluit grens voor sperma uit Nederland

18-01-2012  · 4 reacties

Vanwege het Schmallenbergvirus heeft Mexico de grens gesloten voor rundersperma en embryo’s uit Nederland.

Dat gebeurde nadat Nederland de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus rapporteerde aan de internationale diergezondheidsorganisatie OIE.

Mexico is het eerste land dat haar grenzen sluit voor rundersperma uit Nederland. Daarnaast heeft China de OIE vragen gesteld met betrekking tot het virus, zo laat een woordvoerder van het ministerie van EL&I weten.

Stieren testen

Mexico is voor veeverbeteringsorganisatie CRV één van de grootste importeurs van Nederlands sperma. ‘Het is niet honderd procent zeker of het sperma gevrijwaard is van het virus’, laat specialist op het gebied van sperma-exporten bij CRV Jan Venneman weten.

‘We kunnen nu niet veel doen. Om de stieren te kunnen testen op het virus moeten we wachten op een antistoffentest, maar deze is er vooralsnog niet.’ Mogelijk zullen meer landen het Mexicaanse voorbeeld volgen en hun grenzen uit voorzorg tijdelijk sluiten.

Geen export vee gemelde bedrijven

Vooralsnog zijn er volgens exportorganisatie Veepro nog geen problemen met de export van levend fokvee. ‘Er gelden nog geen exportbeperkingen’, aldus Veepro-directeur Reinoud van Gent. ‘Wel hebben de leden-exporteurs gezamenlijk afgesproken om uit voorzorg geen fokvee te exporteren van bedrijven die zich gemeld hebben met problemen.’

Mexico is het eerste land dat haar grenzen sluit voor sperma uit Nederland
Mexico is het eerste land dat haar grenzen sluit voor sperma uit Nederland

is er al bewezen dat virus overgaat met voor de uitbraak

gewonnen rietjes diepvriessperma en zijn wij t enige land ik denk niet dat knutten zich iets aantrekken van grenzen ofzo............

Knutten

Tja, zal wel weer een politieke kwestie zijn. Of een manier om CRV onder druk te zetten, scherpere prijzen te hanteren. Wij betaalt die bepaalt immers. Verder is het wel grappig dat dit soort landen, allerlei eissen stellen, terwijl je niet wil weten welke ziekten daar heersen!
right