Sitemenu

donderdag 24 oktober 2019
content-main-left

Nieuws

Met hun fokwaarden karkasgewicht bevestigen kilokoningen Jasper d’Herbuchenne en Puissant de Hotte hun status. Jasper debuteert met een fokwaarde van 111, Puissant met 115. Bevestiging is er ook voor Reputé de Roupage.

De voorjaarspublicatie van het Vlaamse stamboek brengt zeven nieuwkomers met een eerste fokwaarde voor karkasgewicht.

Het hoogste debuut is voor Puissant de Hotte. Deze zoon van Kaki staat al langer mede boven aan de Waalse karkaslijst en debuteert met een fokwaarde van 115.

Ook de Empereurzoon Jasper d’Herbuchenne staat door zijn Waalse fokwaarden al langer gekend als een stier met een hoge vererving voor karkasgewicht. Jasper debuteert met een fokwaarde karkasgewicht van 111.

Olympe verrast

Verrassend is misschien ook wel het debuut van Olympe de la Hasse. Deze Ecranzoon werd al eerder door CRV uit de markt genomen door zijn tegenvallende indexen bij geboorte. Hij debuteert met een fokwaarde 110. Daarmee overstijgt Olympe zijn fokwaarde op basis van karkasgegevens van Waalse dieren.

Even daaronder zijn twee debutanten te vinden met een fokwaarde karkasgewicht van 104. Het gaat hierbij om Quietzoon Plombe de Renaumont en Tilouiszoon Zougar d’Ozo.

Minder goed nieuws is er over het debuut van Magloire de Fontena (v. Argan) en Horace de Haute Somme (v. Obus). Zij debuteren met een fokwaarde karkasgewicht van respectievelijk 84 en 93.

Winst voor Reputé

Het goede debuut van Reputé de Roupage wordt enkele maanden later opnieuw bevestigd. Deze Attributzoon wint drie fokwaardepunten en stijgt door naar 106. Verlies – telkens met vier fokwaardepunten – is er voor twee Benhurzonen, namelijk Fexhois du Pont de Messe en Ultimo van de IJzer.

Het grootste verlies is deze publicatie echter te noteren bij Hannibal van de Schoolhoeve (v. Nodule). De winst die hij vorige keer haalde – vijf fokwaardepunten – verliest hij weer. Zijn fokwaarde karkasgewicht is momenteel 98.

De volledige lijst met karkasfokwaarden is te vinden in de toplijsten vleesindexen op de site van de Coöperatie CRV en CRV Vlaanderen vzw.

Empereurzoon Jasper (v. Empereur) staat met zijn Waalse fokwaarden al even langer in de top van de Waalse karkasfokwaarden
Empereurzoon Jasper (v. Empereur) staat met zijn Waalse fokwaarden al even langer in de top van de Waalse karkasfokwaarden
right