Sitemenu

zondag 19 januari 2020
content-main-left

Nieuws

De nationale keuring voor Belgisch witblauw in Erpe-Mere, bij velen ook gekend als de Grote Prijs Keukens Redant, bracht drievoudige winst voor de familie Van Bellegem uit het Waalse Spy. Exponent van hun winst was de 16 maand oude Artdeco-dochter Dune de Spy. Zij werd door de driekoppige jury aangewezen als dagkampioene.

De brede en enorme bevleesde Dune behaalde zowel in haar rubriek als in het kampioenschap bij de vaarzen vrij makkelijk de winst. Een week eerder werd de jonge vaars in Libramont nog afgestraft om de mindere stap in de presentatie, in Erpe-Mere was hier alvast weinig van te merken. Dune kreeg in de rij der kampioenen nog het gezelschap van twee stalgenoten. 

Veel breedte bij vrouwelijk

Bij de jongste vaarzen, deze van Miss Toekomst, pakte de 10 maand oude Balisto-dochter van Daniel, Damien en Charles Van Bellegem, Diablesse de Spy, de winst. Ook zij toonde veel breedte en een mooi bespierde achterhand. Bij de koeien won geen onbekende het kampioenschap. Beautee van den Hondelee stond al langer gekend om haar bijzondere brede achterhand. De Grommit-dochter toonde niet meer de pure finesse als tijdens haar winst in Brussel 2017, maar heeft nog meer dan voldoende kwaliteiten om de juryleden te overtuigen.

De enige niet Waalse, vrouwelijke winnaar kwam in Erpe-Mere om naam van Mabelle van het Kruisborre, een Hazard-dochter van Jan & Roger Orinx. In haar reeks had ze al haar handen vol met een andere Hazard-dochter, Mira de Mahoney. Beide vaarzen zijn een toonbeeld van finesse, goed beenwerk.

Kampioenstier Wulpen bevestigd

De kwaliteit bij de vrouwelijke dieren was enorm goed, bij de mannelijke was de kwaliteit niet altijd even hoog. Een vaststelling die op wel meer keuringen kan gemaakt worden. Bij de jongste groep stieren, mister Toekomst, was er winst voor de jonge Nadaar van Moorsel. De jonge Jet-Set zoon bleek de jury net wat meer te overtuigen dan zijn stalgenoot Nestor (v. Or).
Bij de stieren van 12 tot 30 maanden stond er geen maat op Naser van de Pannemeers, de zwarte Ultimo-zoon van Filip Ally. Een paar weken terug won de stier nog het kampioenschap op de West-Vlaamse keuring in Wulpen. Naser toont zich vrij compleet, zwaar en puur bevleesd. Torrero du Donjon, opnieuw een Grommit-nakomeling, won het kampioenschap bij de oudste stieren voor hun eigenaren Patrick Debruyne en Christiaene Moenaert.

De kampioenen op een rijtje:Nadaar, Naser, Diablesse, Dune, Mabelle en Beautee. Torrero ontbreekt op de foto
De kampioenen op een rijtje:Nadaar, Naser, Diablesse, Dune, Mabelle en Beautee. Torrero ontbreekt op de foto
right