Sitemenu

woensdag 22 mei 2019
content-main-left

Nieuws

Eén op de vier eerste inseminaties kwam afgelopen jaar voor rekening van een witblauwstier: 25,7 procent in Nederland en 25,2 in Vlaanderen.

Het aandeel inseminaties met witblauw in Nederland is daarmee historisch hoog. Dat blijkt uit de ki-cijfers van CRV Stamboek over het boekjaar 2017-2018. In totaal werden er 930.690 inseminaties geregistreerd met Belgisch witblauw in Nederland, bijna 130.000 meer dan in het vorig boekjaar. Ook aberdeen angus stijgt flink in de statistiek, 6674 inseminaties tegenover 1632. Andere stijgers waren verbeterd roodbont, limousin en vooral blonde d’Aquitaine en piemontese.

Zelfde trend in Vlaanderen

Het aantal inseminaties met Belgisch witblauw in Vlaanderen volgt dezelfde trend. In totaal werden in het boekjaar 2017-2018 121.929 inseminaties geregistreerd. De stijging tegenover het vorige boekjaar is echter, met slechts 3000 inseminaties meer, veel kleiner dan bij de noorderburen. Voor de andere vleesrassen registreerde CRV het voorbije boekjaar in totaal 3628 inseminaties.

Populairste stieren

Vekis Barack en Brasero du Moligna waren in het vorige boekjaar respectievelijk in Nederland en Vlaanderen de populairste stieren. Beide stieren danken deze status vooral aan hun gebruik als kruisingsstier met holstein. In Vlaanderen zijn Kubitus du Bray met 2000 en Zougar d’Ozo met 1950 eerste inseminaties de populairste stieren voor zuiver ras.

Voor zuiver bwb is Zougar met 1950 eerste inseminaties een van de populairste stieren in Vlaanderen
Voor zuiver bwb is Zougar met 1950 eerste inseminaties een van de populairste stieren in Vlaanderen
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right